Brüsszeltől kér több millió eurót a kormány a menekült gyerekek után

2015.10.03. 09:59

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 3,6 millió eurós támogatásra nyújtott be igényt az Európai Unióhoz a „kísérő nélküli kiskorúak megfelelő színvonalú elhelyezése és ellátása érdekében″, a pályázatból további 144 állami férőhelyet lehet majd létrehozni, írja az MTI a minisztérium közleménye alapján. A kormány többek közt azután kér most plusz forrást a menekültek után, hogy a Fidesz-többség - Orbán Viktor és a miniszterek igenje nélkül - nemrég elfogadott egy határozati javaslatot, ami kimondta:

A kialakult helyzetért az Európai Uniót terheli a felelősség. Mára odáig jutottunk, hogy Brüsszel felelőtlen politikája miatt emberek halnak meg 

Balog Zoltán a jófiú szerepében

Az EMMI szerint a magyar gyermekvédelem felkészült a kísérő nélkül érkező külföldi gyermekek fogadására és eddig a kormány hazai forrásból mindent megtett a megfelelő ellátásért. Azt is hozzáteszik, 

a kormány nem bevándorlóként, hanem mindenekelőtt gyermekként tekint rájuk.

A kormányzati szereposztásban Balog Zoltán és minisztériuma viszi a jófiú szerepét. Balog már a nemzeti konzultációs plakátkampány idején finoman elhatárolódott az idegenellenes plakátoktól és azt mondta, azok nem az ő ízlése szerint valóak. Később ő jelentette be, hogy megszervezik a menekült gyerekek oktatását, és a befogadottakra - mármint azokra, akik itt akarnak maradni, és maradhatnak is - úgy tekintenek majd, mint a „sajátjainkra".

Később egy párizsi konferencián szintén az EMMI vezetője volt az, aki kormánya humánusságát bizonyítandó 1000 iraki és egyiptomi kopt keresztény család titokban történt befogadásáról beszélt - igaz, hogy ez hogyan történt és hová tűntek, az továbbra is rejtély.

Rengeteg a menekült gyerek

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, a korábbi évekhez képest idén nagyjából megtízszereződött a Magyarországra felnőtt kísérő nélkül érkező 18 év alatti menekültek szám, és a megnövekedett teherre a kormány állításaival szemben nincsenek megfelelően felkészülve. Ez elsősorban a fóti gyermekotthont érinti, ahonnan már tavasszal budapesti gyermekotthonokba telepítették át a már régebb ott élő, menekült státusszal rendelkező menekülteket, illetve felvettek több új dolgozót, és elkezdtek több pénzt fizetni az alkalmazottaknak. Az EMMI válasza szerint

2015-ben 8420 kísérő nélküli kiskorú migráns érkezett Magyarországra, rájuk körülbelül 52 hely jut két gyermekotthonban.

A EMMI mostani közleménye szerint Magyarország várhatóan 200 millió eurót költ a migránshelyzet kezelésére az adófizetők pénzéből idén, miközben az Európai Unió erre a célra csupán 7 millió euró támogatást nyújtott Magyarországnak.