Lázár János: Véget ér a Pató Pál úri gyakorlat

2015.10.08. 14:28
Menekülthelyzet, bürokráciacsökkentés, kormányátalakítás - ismét van jó pár témája Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek.
 • 99 százalékban elkészült a biztonsági határzár a horvát-magyar határon. Egy héten belül döntenek a határzár élesítéséről.
 • A kormány szerint 2015-ben 600 ezernél is több menekült lépheti át a magyar határt.
 • A kormány december elejéig dönt arról, bírósághoz fordul-e a kvótarendszer miatt, és a szlovákokkal együtt tesszük-e meg.
 • A kormány értékesíti fél éven belül az MKB-t és a Budapest Bankot is legkésőbb a jövő év elején.
 • Orbán Viktor lezárta a kormányátalakítást mind személyi, mind szervezeti értelemben.
 • Első körben hat megyében indul földárverés október közepén.
 • A diákigazolványok kiállítása ugyanúgy ingyenes lesz, mint a felsőoktatási felvételi eljárás.
 • Ingyenes lesz az ellopott iratok pótlása is.
 • Új gyorsforgalmi úttípust vezetnek be, a gyorsutat.
 • Magyarország megpályázza a 2019-es Maccabi Játékokat. 

Szinte kész a határzár a horvát-magyar határon

99 százalékban elkészült a biztonsági határzár a horvát-magyar határon - jelentette be Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint azonban arról még nem döntött a kormány, hogy elrendelik-e a működtetését, vagyis hogy ugyanúgy lezárják-e a határt, mint Szerbiánál. Lázár szerint ez majd a nemzetközi egyeztetések után dől el, legkésőbb egy héten belül.

Magyarország azt tervezi, hogy a visegrádi négyekkel közösen védi meg a határokat az illegális bevándorlóktól. 

Egymilliárdért buszoztatták a menekülteket

Október 1-ig a Magyarországra érkező menekültek száma meghaladta a 300 ezret, kedden 330 ezren léptek már át. Lázár szerint könnyen lehet, hogy 2015-ben több mint 600 ezer migráns lépi át a magyar határt. Lázár azt is mondta, hogy szervezett embercsempész-akció zajlik Magyarország ellen "a horvát állam intenzív részvételével".

A MÁV-nak 524 millió, a BKV-nak 160-200 millió, a Volán-társaságoknak összesen további 200 millió forint költsége keletkezett a buszok biztosításával a menekültek szállításához. Ezt a bruttó több mint egymilliárd forintot a költségvetés rendezi majd - mondta Lázár.

A szlovákokkal együtt támadnák meg a kvótát

Lázár beszélt az európai kvótarendszerről, amelyet a Fidesz és a kormány továbbra is elfogadhatatlannak tart. A kormány december elejéig dönt arról, bírósághoz fordul-e  a kvótarendszer miatt. Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető hétfőn arra kérte a kormányt, hogy minden eszközt vessen be a kvóták ellen. Az igazságügyi tárca szerint a dolog jogsértő, így Lázár szerint van jogi alapja a megtámadásnak. Orbán Viktor egyeztet a szlovák kormánnyal, hogy adott esetben a két ország közösen támadja meg az uniós döntést.

Nem lesz több kormányzati személycsere

Orbán Viktor lezárta a kormányátalakítást mind személyi, mind szervezeti értelemben. Minden változást a következő 10 napban végrehajtanak, további személycserék, átalakítások nem lesznek - mondta Lázár.

Hat megyében indul a földeladás

Első körben hat megyében indul földárverés október közepén - mondta Lázár János, aki szerint nem áron alul adják el a földeket. Nem szociális szempontból rászorulókat akarnak földhöz juttatni, így csak piaci ár fölött szeretnék eladni az állami földterületeket. A miniszter szerint azért történik az egész, nehogy külföldi kézbe kerüljön a magyar föld.

Lázár megmagyarázta a héten tett elhíresült mondatát, amely szerint a mezőgazdasági cégeket "a szocialista kormány alatt a szocialista menedzsment lopja szét, a fideszes kormány alatt fideszes menedzsment lopja szét". A miniszter szerint csak a közvélekedést ismételte meg a mezőgazdasági bizottság ülésén. Ez a közvélekedés szerinte a valóságtól független, de mindig is érezhető volt. 

Örülhetnek a diákok és a vállalkozók

Folytatódik a bürokráciacsökkentés, amely Lázár szerint a kormány következő három évének kulcsfeladata. 

 • Jövő év március közepére 278 új kormányablakot nyitnak. Erre tízmilliárd forintot költ a kormány.
 • A diákigazolványok kiállítása ugyanúgy ingyenes lesz, mint a felsőoktatási felvételi eljárás.
 • Ha valakinek ellopták az iratait, akkor a magyar állam ingyen állítja ki ezeket a jövőben.
 • A vállalkozóknak adóhatósági igazolás és a cégiratok kiadásának díját is eltörlik.
 • 2016 január 1-től az erkölcsi igazolás is ingyenes lesz.

Az egyik legnagyobb változás azonban az lesz, amit Lázár így fogalmazott meg

Véget ér a 150 éves, Pató Pál úri gyakorlat.

Lázár arra célzott, hogy a hivatalvezetők saját hatáskörben meghosszabbíthatták az ügyintézési határidőket. (Pató Pár úr Petőfi Sándor versének hőse, szállóigévé várt mondása: "Ej, ráérünk arra még!") Ennek a korszaknak az ígéret szerint vége lesz.

Eladják az MKB-t és a Budapest Bankot

Lázár újságírói kérdésre arról is beszélt, hogy a gazdasági növekedés élénkítéséhez szükség van a kereskedelmi banki hitelezés élénkítéséhez. A kormány ezért úgy döntött, hogy értékesíti fél éven belül az MKB-t és a Budapest Bankot is.

 • Az MKB-t lehetőleg az év végéig, de legkésőbb fél éven belül szeretnék eladni. Lázár hibának tartaná, ha külföldi többségi tulajdonba kerülne az MKB, de nem zárható ki a külföldi tulajdonos bevonása.
 • A Budapest Bankot legkésőbb jövő év első felében adják el.

Lázártól megkérdezték, hogy mit szól az FHB Jelzálogbank és leánybankjaként az FHB Kereskedelmi Bank belépéséhez a takarékszövetkezeti integrációba. A miniszter azt mondta: "a kormány ezt a lépést maximálisan támogatja, azért, mert az MNB régóta mondja, hogy a bankszektorban olyan átalakításokra van szükség, amely szerint kevesebb, de erősebb bankra van szükség".

A miniszter szerint ez erősíti a takarékszövetkezeti integrációt és magát a Takarékbankot is, kormányzati lépésre nincs szükség, "a piaci folyamatokba nem fogunk beavatkozni". Lázár szerint a jelzálog tevékenységre a takarékszövetkezeteknek is szükségük lesz, így az FHB lépése erősíti a rendszert és egyúttal az MNB minden ilyen irányú igényét is kielégíti. 

(Az Indexet kiadó CEMP vezetője, Spéder Zoltán az FHB résztulajdonosa is.)

Méltó temetés Göncz Árpádnak

Lázár a bevándorlás-helyzet elemzése előtt részvétet nyilvánított: "a magyar kormány nevében őszinte részvétünket és együttérzésünket szeretnék kifejezni Göncz Árpád volt köztársasági elnök családjának". A kormány felajánlja a segítségét a temetés méltó megrendezésében.

Pályázunk a Maccabi Játékokra

A kormány döntött arról, hogy Magyarország megpályázza a 2019-es Maccabi Játékokat. Lázár János szerint 2 milliárd forintot szánnak erre a sporteseményre.

Hatalmas zöldfelület Budapest közepén

Lázár János kérdést kapott a Liget-projektről is. Azt mondta, azt várják, hogy a MÁV vezetője tegyen javaslatot a Nyugati pályaudvar teljes rekonstrukciójára. Emellett arra is várja a kormány a javaslatot, hogy a sínek, illetve a liget közötti részt hogy lehet hasznosítani. Lázár személyesen támogatja, hogy nőjön a zöld terület mérete.

Gyorsút, trafipaxok, hulladékégetők

Pénteken és szerdán is tartottak kormányülés, Lázár bejelentett több, ezeken meghozott döntést:

 • Új gyorsforgalmi úttípust vezetnek be, ez lesz a gyorsút. Az NFM javaslata volt az új úttípus, ami jellemzően a megyeszékhelyeket köti össze az autópályákkal. A kormány arról döntött, hogy a gyorsutakon a kereszteződések legalább 15 kilométerre lesznek egymástól, és az utat kerítéssel kell védeni.
 • Átgondolt hulladékkezelési stratégia kell, a kormány döntött, hogy a telítődő hulladéktemetők mellett hulladékégetők is épüljenek.
 • 365 új traffipax telepítéséről döntöttek.
 • Zajlik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal átalakítása. Megszűnnek a megyei szintű NAV-igazgatóságok - mondta Lázár János. Tállai András NGM-államtitkár év végéig kormánybiztosként dolgozik a NAV átalakításán.


 • Hírek
 • Hírek