A Fidesz bocsánatot kért a Helsinki Bizottságtól

2015.10.19. 12:22

Jogerős bírói döntés kötelezte a Fideszt, hogy bocsánatot kérjen a Helsinki Bizottságtól egy két évvel ezelőtti sajtótájékoztatón elhangzottak miatt. A kormánypárt a honlapján, a Magyar Nemzetben és a Népszabadságban eleget is tett a kötelezettségnek:

Bocsánatot kérünk a Helsinki Bizottságtól, amiért a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség szóvivője, dr. Hoppál Péter 2013. augusztus 17-én tartott sajtótájékoztatóján valótlanul állította, hogy a Helsinki Bizottság azért kap támogatást a Soros György személyéhez köthető szervezetektől, hogy cserébe Magyarországot, a Fideszt, illetve a magyar kormányt lejárassa.

A Fővárosi Ítélőtábla még június 30-án mondta ki, hogy Hoppál a párt akkori szóvivőjeként valótlan tények állításával megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét. Hoppál többek között azt állította, hogy

  • „[E]gy tényfeltáró cikk kapcsán kiderült, hogy ez az amerikai spekuláns kör mintegy félmilliárd forint hálapénzt fizetett ki olyan álcivil szervezetek számára, akik hajlandók arra, hogy rendszeresen lejáratják Magyarországot, lejáratják a Fideszt és lejáratják a magyar kormányt, mindezt legfőképpen külföldön, külföldi fórumok előtt teszik meg.”
  • „Ezek a fizetett statiszták magukat emberjogi szervezeteknek mondják […].”
  • „Ezekért a dollármilliókért kitartott szervezetek, ezek a szervezetek annyit tesznek, mindössze annyi dolguk, annyi feladatuk van cserébe az amerikai pénzekért, hogy minden fronton támadják tehát a magyar kormányt, támadják a Fideszt, és támadják Magyarország miniszterelnökét.”
  • Újságírói kérdésre efféle „álcivil” szervezetként minősítette a Magyar Helsinki Bizottságot is.

Egy Heti Válasznak adott interjúban Hoppál egyébként a Helsinki mellett ilyen szervezetnek minősítette többek között a TASZ-t, a Haza és Haladás Alapítványt, az Eötvös Károly Intézetet, a NaNét, a Háttértársaság a melegekért nevű szervezetet, a Krétakör Alapítványt és az Amnesty International Magyarországot is.

Az első fokon zajló korábbi perben a Fidesz és korábbi szóvivője nem próbálták bizonyítani állításukat, ezért érdemi védekezés hiányában a bíró szinte teljes mértékben helyt adott a keresetnek, megállapította, hogy a sérelmezett kijelentések jogsértők, mivel olyan tényállítást tettek az alperesek, amelyek alkalmasak a negatív társadalmi értékítélet kialakítására. A jogvédő szervezet álláspontja az volt, hogy "nem képezi a szólásszabadság részét olyan jó hírnevet sértő, valótlan tények állítása, amelyekhez hasonlóakat a kommunista rendszerben terjesztett a hatalom a kritikus ellenzékiekről".

Ugyanakkor még ezzel az ítélettel sem zárult le a Helsinki Bizottság és a Fidesz közötti jogi harc. A szervezet májusban is beperelte a pártot, amely egy MTI-közleményben azzal vádolta a szervezetet, hogy a "spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit teljesítve" meghamisították a bevándorlási statisztikákat.