Nyugatról leselkedik az új népvándorlás

000 Par8305082
2015.10.19. 13:27
Rogán Antal letette miniszteri esküjét, Szijjártó Péter nyugatról is népvándorlást vizionál, Vona pedig már a szocialistáknál is korruptabbnak látja a Fideszt. A Jobbik a korrupció, az LMP a közmunka, az MSZP úgy általában a szegénység terén akarja megfogni a kormányt. Parlament.

A parlament szokásos hétfői plenáris ülését Szijjártó Péter külügyminiszter kezdte a szintén szokásos külügyminiszteri beszámolójával. Ebben elmondta, hogy a déli határon már nem kelnek át határsértők.

Megállítottuk a modern kori népvándorlást 

– jelentette ki büszkén, mintha százezernyi fegyveres teutont győzött volna le a honvédség; majd kijelentette, hogy ehhez a következő dolgokra volt szükség:

  • szándék 
  • akarat
  • összefogás

Szijjártó köszönetet mondott a visegrádi négyeknek a modern kori népvándorlás megállításáért, ellenben odaszúrt az EU-nak:

Nincs arra kifogás, miért ne tudnák 28-an megvédeni az EU határát.

Ráadásul a külügyminiszter szerint nyugatról leselkedik az új modern kori népvándorlás; a kvóta miatt ugyanis az ellenőrizetlenül – többek között Magyarország által is ugye – beengedett embereket vissza akarják osztani, részben hozzánk.

A beszámolóra reagálva Szél Bernadett, az LMP társelnöke azt mondta, hogy a menekültválság bebizonyította, hogy az egyszerű megoldás, mint a kerítésépítés, szükségszerűen csak álmegoldás. A jobbikos Mirkóczki Ádám egyetértett a kormánnyal a „dilettáns” kvóta elutasításában, és rámutatott, hogy még mindig 160 ezer ember elosztásáról vitatkoznak, miközben már 600 ezer illegális bevándorló érkezett Európába. 

Vona Gábornak vannak fideszes barátai!

Napirend előtt a következő csörték zajlanak:

Schmuck Erzsébet (LMP) vs. Rétvári Bence (KDNP) a foglalkoztatásról. A képviselő a szegénység elleni küzdelem világnapja alkalmából szólalt fel, a fő csapásvonal az volt, hogy vajon Magyarország tényleg egy neoliberális összeszerelő műhellyé vált-e.

Korózs Lajos (MSZP) vs. Rétvári Bence (KDNP) a szegénységről. Szintén a szegénység elleni küzdelem világnapja kapcsán dörrent rá a kormányra, mekkora szégyen, hogy az állami statisztika szép csöndben leépíti a szegénységről szóló kutatásokat. Emellett felolvasott egy csomó adatot arról, hogy az emberek kétharmada nem tud elmenni üdülni, és szintén az emberek kétharmada csak minden másnap tud húst enni. Rétvári azonban szétszedi Korózs adatkezelését, mivel az idézett kategóriákban a négy évvel ezelőtti statisztikák még ennél is rosszabb állapotot mutatnak.

Vejkey Imre (KDNP) vs. Kovács Zoltán (Fidesz): Igazi unortodox párbeszéd: Vejkey a közigazgatási rezsicsökkentés kapcsán igazi liberális szónoklatot vág le:

  • A liberális Tisza Kálmánéhoz hasonlítja a kormány tevékenységét.
  • Azt állítja, hogy a kormány 2010-ben „új társadalmi szerződést” kötött a néppel.

És ha ez nem lenne elég, válaszában Kovács Zoltán államtitkár a liberális központosítás egyik idoljától – „az általam nem kedvelt kalapos királytól” – idéz, méghozzá azon gondolatát, miszerint a bürokratikus szabályok megölik az ügyintézést.

Vona Gábor (Jobbik) vs. L. Simon László (Fidesz)  A Jobbik elnöke deklarálja, hogy  a Fidesz korrupcióban mostanra felülmúlta a szocialistákat, majd azzal a hangsúllyal jelenti ki, hogy „nekem vannak fideszes ismerőseim”, mint ahogy az antiszemiták szokták mondani, „nekem vannak zsidó ismerőseim”, és ezek a bizonyos fideszes ismerősök mindig azzal védekeznek, hogy 

biztos Orbán Viktor nem tud róla!

Ön szerint melyik kormányzat a korruptabb?

Amiről Vonának az jut eszébe, hogy a szovjet rendszerben is ezt gondolták a kivégzésekről: „Biztos nem történne meg, ha ezt Sztálin elvtárs tudna róla!” Panaszkodik arról is, hogy az old school tanácsadókhoz – Nemeskürtyhez, Tellér Gyulához – képest ma Orbán legfontosabb emberei Andy Vajna, Habony Árpád és Mészáros Lőrinc. A korrupciós témákban igen járatos L. Simon indulatos válaszát óriási zúgolódás fogadja, különösen amikor azt mondja:

A Fidesz a politikát függetlenítette a gazdasági érdekcsoportoktól

Kósa Lajos (Fidesz) vs. Szijjártó Péter (Fidesz): A két politikus megismételte Szijjártó expozéját.

Lázár igazoltan hiányzott Rogán eskütételéről

A napirend előttik után Rogán Antal miniszteri eskütétele következett, ahonnan feltűnően hiányzott Lázár János – ezt több parlamenti forrás is megerősítette. Azonban megtudtuk, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter külföldön, konkrétan Bécsben járt, ezért igazoltan volt távol. De a miniszterek közül egyébként sem csak neki volt fontos elintézendője az új kolléga beiktatása idején.

Az esküt követően az interpellációk következtek. Az MSZP-s Lukács Zoltán az állami vállalatok stikában 5 millió forintra megemelt bérplafonját sérelmezte; L. Simon László olyan kanyarral válaszolt, melyben

a rendőrök fizetésemelését vonta párhuzamba a felsővezetők fizetésemelésével.

A jobbikos Szilágyi György a sportkorrupciót kezdi el ostorozni: előkerülnek a fideszes politikus-sportvezetők, Felcsút, Mészáros Lőrinc. Úgy tűnik, hogy miután a kormány ellopta az idegenellenes tematikát a Jobbiktól, a Jobbik most a korrupcióellenességgel akar visszavágni. Ja és a válasz: Rétvári Bence szerint a szélsőjobboldalnak az fáj, hogy nő a sport állami támogatása.

A Fideszben tombolhat az influenzajárvány, ugyanis valamiért a 60 éves, a BME Közlekedésépítő Szakmérnöki szakának Útépítő- és Üzemeltető ágazatán végzett Vantara Gyula interpellálja saját kormányát a „digitális ágazat forradalmáról” olyan megállapításokkal, mint hogy

a magyarok döntöttek az internet árának csökkentéséről.

Utána jött egy ellenzéki interpellációs blokk: Szél Bernadett újból a foglalkoztatással, a szocialista Tóth Csaba a Városligettel, a jobbikos Apáti István pedig Garancsi István online pénztárgépekről lehúzott óriási profitjával támadta a kormányt. Ez utóbbinál volt egy kis bug a válaszadó Tállai András sablonszoftverében: miután Apáti hosszasan sorolta a céges és a bevételi adatokat, az államtitkár azt vágta a fejéhez, hogy „konkrétumok nélkül” vádaskodik.

Közben a sokadik beszólást követően kiderült, hogy mit gondol a Jobbik a kiadásra váró Kovács Béla ügyéről:

  • A képviselő áll a vizsgálatok elébe.
  • Kovács Bélát nem Magyarország, hanem az Európai Unió elleni kémkedéssel vádolják, ezért aki hazaárulónak tartja, annak „lelke rajta”.

(Borítókép: menekültek gyalogolnak a szerb–horvát határon október 19-én.)