Brüsszel: terror miatt zárva

Snapseed 2
2015.11.21. 15:04 Módosítva: 2015.11.21. 20:20
Bezárt boltok, lezárt metróállomások, kiürült pályaudvar, üres karácsonyi vásár, fő térre tolt páncélozott katonai jármű, fegyveres katonával őrzött McDonald's. Így néz ki most Brüsszel, ahol a legmagasabb terrorfenyegetettségi szintet rendelte el a miniszterelnök. Helyszíni riport a kiürült Brüsszelből.

Brüsszel fő terén, a híres Grand-Place-on most nem a városházát, vagy az éppen díszeket kapó, hatalmas karácsonyfát fotózza az arra tévedő néhány turista. A Grand-Place-on a legnagyobb látványosság ezúttal a városháza előtt álló páncélozott katonai jármű, illetve a mellette őrködő jó néhány fegyveres katona.

De fegyveresek állnak a városközpontban a pályaudvaroknál, a már gondosan lezárt metróállomásoknál, a közérteknél és még a McDonald'snál is. Fölöttünk helikopter köröz.

Brüsszelben szombaton láthatóan megváltozott élet, miután a belga miniszterelnök, Charles Michel elrendelte a legmagasabb terrorfenyegetettségi szintet a városban. Azonnal megerősítették a repterek és a pályaudvarok védelmét, leállították a metróközlekedést, a brüsszeli polgármester kérésére pedig az üzletek és bevásárlóközpontok többsége azonnal bezárt.

Akik nem zárnak be

Vannak azért renitensek, a főtérhez közeli piactéren például. Egy gyöngyöket, fröccsöntött brüsszeli Városházákat, Atomium-kulcstartókat áruló férfihoz éppen akkor lépett oda egy rendőrnő két fegyveres katonával a háta mögött, amikor odaértünk. A rendőrnő azt kérte, hogy a terrorveszély miatt, legyen szíves, zárjon be, de az árus csak csóválta a fejét: nem zár be. Később kérdésemre így indokolta:

Ebből élek, kifizettem a helypénzt, az adót, vállalom a kockázatot. Vagy írjuk ki mostantól mindenhol, hogy Brüsszel: terror miatt zárva?

A mellette lévő árusok azért összepakoltak, a férfi viszont felfelé mutogatott, hogy Istenre bízza magát. De azért remélte, hogy nem lesz semmilyen fegyveres támadás, nem is tudja, mit csinálna akkor.

Szinte nyitva tart a belvárosban néhány csokibolt és gofris. A gofrit kínáló megszeppent lány azt mondta:

A főnökkel megbeszéltük, hogy nyitva tartunk, amíg nem lőnek.

A boltok, árusok és bevásárlóközpontok nagy része azonban komolyan veszi a fenyegetést. Fura látvány például, hogy a karácsonyi vásáron ezúttal nem hömpölygő tömeget és grogtól megrészegült turistákat lehet látni, hanem zárt bódékat fegyveres katonákkal. És fura egy szombaton lehúzott redőnyök sorát látni a brüsszeli turistaközpontban.

Brüsszel érezhetően, láthatóan kiürült

Az itt lévők lakásaikba, szálláshelyeikre húzódtak vissza. Persze a cudar időjárásban – olykor a havas eső is eleredt szombat délelőtt –, nem is vártunk tömegeket az utcákon, de a máskor tömött éttermekben és kocsmákban is simán lehet most helyet kapni.

És a terrorhelyzetet jól jelzi a következő jelenet: amikor a fő téren egy indiai férfi letette a földre a táskáját, majd odébb ment, hogy fotózzon, sokan megálltak, és a távolból táskát nézték, mi történik vele. Aztán az indiai férfi visszament a táskáért, vállára vette, majd tovább ballagott a katonák felé.