Alfréd
-2 °C
2 °C

Már nem terroristák a röszkei zavargók

2016.01.05. 09:46

Tíz ember ellen emelt vádat a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a röszkei közúti határátkelőnél tavaly szeptemberben történt tömegzavargás ügyében - közölte a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője kedden.

Szanka Ferenc közölte, a kilenc szíriai és egy iraki állampolgárt határzár - tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett -

tiltott átlépésének bűntettével vádolják.

A vádirat szerint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetése után, szeptember 16-án több száz migráns gyülekezett a határátkelőhely szerb oldalán. A Magyarországra belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést feszegette, próbálta kidönteni, majd néhányan kövekkel dobálták a magyar oldalon felsorakozott rendőröket.

A vádlottak egyike megafonnal a kezében különböző nyelveken beszédeket tartott, és megpróbálta irányítani a magyar rendőrökkel szemben fenyegetően fellépő tömeget. A tömegzavargás résztvevői kidöntötték a határt védő kaput, amelyen keresztül - mások mellett - a vád alá helyezett tíz ember is jogosulatlanul magyar területre lépett. Őket a rendőrök kiemelték a tömegből, majd őrizetbe vették.

A vádlottak közül a vádemeléskor heten előzetes letartóztatásban, hárman házi őrizetben voltak - tudatta a csoportvezető ügyész.

Ez a vádemelés azért érdekes, mert annak idején a kormány illetékesei egyértelműen terroristákról beszéltek. Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy

fogtunk terroristát, mert láttuk, hogy ki szervezte a szerbiai támadást, fényképeink vannak róluk.

A Külügyminisztérium pedig fotókat is bemutatott az elkövetőkről. A külügy szóvivője, Menczer Tamás pedig úgy fogalmazott: "aki a magyar határt megtámadja, terrorcselekményt követ el". Az ügyészség szerint maximum tiltott határátlépés történt.