Nem verték nagydobra: még egy FM-es állami cég bukott százmilliót

D KOM20151120017
2016.01.05. 08:04
Majdnem egy év eltelt a brókerbotrány kirobbanása óta. A Hungária Értékpapír Zrt. csődje a földművelési tárca egyik cégének százmillióit is maga alá temette. Azt azonban eddig egyszer sem árulta el a minisztérium, hogy volt egy második vesztes is. Az eddig ismert 410 millión kívül még 113 veszett oda a brókerbotrányban.

Meginogtak a vezetői székek a Földművelésügyi Minisztériumban (FM), amikor tavaly kiderült, hogy a tárcához tartozó Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft., ismertebb nevén TIG, 410 millió forintot vesztett a brókerbotrány során.

A TIG éveken keresztül vásárolt szabálytalanul értékpapírokat a csődbe ment Hungária Értékpapír Zrt.-től, és volt időszak, amikor 2,7 milliárd forintot parkoltatott a brókercégnél. Így akár jóval nagyobb is lehetett volna a veszteség.

Orbán Viktor miniszterelnök 2015. február 25-én, a botrány nyitányát jelentő Buda-Cash-csőd után felszólította a kormány minden tagját, hogy haladéktalanul mentsék ki a brókercégektől az ott tárolt állami pénzeket. A TIG – és az FM vezetése – ezt mégsem tette meg.

Azóta a miniszterelnök le is váltotta az FM közigazgatási államtitkárát, Simon Attilát.

Kettő balhé már sok lenne

A tárcánál nyilván úgy gondolták, hogy kellemetlen sztoriból elég volt ez az egy is, ezért az elmúlt közel egy évben egyáltalán nem hozták nyilvánosságra, hogy volt egy másik állami cég is, amely hatalmasat bukott a brókercégek bedőlése idején.

A Hungária Értékpapír Zrt.-nél tartotta megtakarításai jó részét a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. (MTKI) is. Az állami kutatóintézet az Index információi szerint 113 milliót vesztett a cég diszkont kincstárjegyein.

„Az MTKI ügye újságírói szempontból biztos érdekes, de valójában nem újdonság″ – állította az Indexnek Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, amikor megkérdeztük, mi az oka annak, hogy eddig kizárólag a TIG elveszett pénzeiről lehetett hallani.

A lényeg, hogy a kormány tudott róla

Feldman Zsolt azt mondta, hogy a cég neve a kormányzat megfelelő helyein a belső vizsgálat idején ismertté vált. Tavaly ugyanis összegyűjtötték azokat a cégeket, amelyeket kár ért a brókercégek miatt. A listán akkor az MTKI neve is szerepelt.

A helyettes államtitkár azt mondja, a mosonmagyaróvári székhelyű kutatóintézet esete más, mint a TIG-é, mivel állítása szerint

az FM csak áttételesen visel felelősséget érte.

A problémát szerinte az okozta, hogy az elmúlt években változott a tulajdonosi háttere, valamint az, hogy az intézet korábban egy takarékszövetkezetnél vezette a számláját. Éppen egy takarékszövetkezeti csőd, a Soltvadkert és Vidéke 2013-as bedőlése után próbálta diverzifikálni a pénzeszközeit, és ekkor esett a választás többek között a Hungáriára.

„Tanulság, hogy nem volt megfelelő formai felügyelet a cég felett, csak a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központon (NAIK) keresztül tartottuk vele a kapcsolatot. A később lefolytatott vizsgálatok pedig azt mutatták, hogy a TIG-gel ellentétben, ahol emiatt fejek is hullottak, itt nem szegték meg a gazdálkodási szabályokat. A vizsgálatok azt mutatták, hogy az intézet áldozata volt a csődnek, és büntető feljelentést is tett sikkasztás gyanúja miatt, amikor kiderült, hogy a Hungáriánál lévő kimutatások mást mutattak, mint amit ők megkaptak” érvelt Feldman Zsolt.

Az MTKI egyike azoknak az állami tulajdonú mezőgazdasági kutatóintézeteknek, amelyek 2013-ig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában voltak. A 70-80 fős intézet a honlapja szerint piacorientált gazdasági társaságként „jól megválasztott kutatási és termelési tevékenységnek, valamint laboratóriumi szolgáltatásainak köszönhetően eredményesen működik”. Az MTKI bevételei az elmúlt években valóban folyamatosan nőttek, 2014-ben megközelítették a 1,5 milliárdot, a nyereség azonban a rekordárbevétel ellenére a 2013-as 108 millióról -44 millióra esett vissza.