Elvesztettek 410 milliót, de szerintük nem hibáztak

2015.04.03. 14:09
Az Földművelésügyi Minisztérium közleményt adott ki arról pénteken, hogy nem hibázott. Habár Lázár János előző nap azt jelentette be, hogy a minisztérium elvesztett 410 millió forintnyi állami pénzt. Az FM szerint viszont azért nem hibáztak, mert a miniszter nem is tudott arról, hogy brókercégnél van a pénzük. Vizsgálatot indítanak.

410 millió forint állami pénz odaveszett. Ezt jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a kormányzati összesítés alapján. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) egyik háttérintézménye, az Állami Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. ugyanis 410 millió forintot tartott értékpapírban a csődbe ment Hungária Értékpapírnál. 

Az FM pénteken meglepő címet adott az ezt kommentáló közleményének:

A Földművelésügyi Minisztérium nem hibázott

A minisztérium ezt azzal indokolja, hogy már az előző ciklusban, amikor még Vidékfejlesztési Minisztériumnak hívták az intézményt, volt egy általános tiltás, hogy nem szabad pénzt tartani brókercégeknél, csak az Államkincstárban. 

Az FM csak a miniszterelnöki feladatszabást követően értesült arról, hogy a TIG Nonprofit Kft. a tiltás ellenére nem szüntette meg azt az értékpapírszámláját a Hungária Értékpapír Zrt-nél, melyet jóváhagyásunk és tudtunk nélkül tartott ott. 

Ezt írja a sajtóosztály, de az nem derül ki a közleményből, hogy ha Orbán Viktor február 25-én kiadta az utasítást, hogy minden kormánytag nézze meg, tart-e brókercégnél pénzt és vegye ki, akkor miért nem vette ki az FM háttérintézménye a 410 milliót Hungária március 6-i bedőléséig?

Fazekas nem jól értette? Vagy becsapták?

Már a csütörtöki Lázár-sajtótájékoztatón felvetődött amúgy a kérdés, hogy miért nem sikerült a február 26-i Orbán-utasítás, illetve a március 6-i Hungária-csőd között megmenteni a 410 millió forintot. Lázár és Giró-Szász András akkor csak annyit válaszolt, hogy az FM csak akkor értesült, hogy elveszett a pénz, amikor a Hungária értesítette a háttérintézményt, hogy nem tud fizetni.

A dolgot tovább színezi, hogy csütörtök este az FM egy másik közleményében ezt írta:  

Az FM helyettes államtitkára a Hungáriánál dolgozott

A Földművelésügyi Minisztérium gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára, Szele Andrea korábban a Hungária Értékpapír munkatársa volt - írta a Magyar Narancs. 2009 és 2013 között a Hungária Értékpapírnál a backoffice vezetőjeként, azaz irodavezetőként dolgozott.

A Buda-Cash botrányt követően a Földművelésügyi Minisztérium szó szerint végrehajtotta Miniszterelnök úr utasítását. A tárca vizsgálata tisztázta, hogy a Buda-Cash bróker cégben a Földművelésügyi Minisztériumnak, intézményeinek, illetve az általa irányított cégeknek nem volt pénze.

Tehát ezek alapján az FM csak azt vizsgálta meg, hogy a Buda-Cashnél van-e állami pénze. Holott Orbán Viktor a saját szavai szerint nem erre adott utasítást, hanem minden brókercégnél tartott pénzre vonatkozóan.

Az FM tehát vagy nem jól értette Orbán Viktor utasítását, vagy a háttérintézménye nem teljesítette a kiadott parancsot, és simán becsapta a minisztériumát, miniszterét. Erre rákérdeztünk a sajtóosztálynál. Az biztos, hogy az FM az eddig tudottak alapján nem állíthatja biztosan, hogy nem hibázott.

A Földművelésügyi Minisztérium mindenesetre soron kívül vizsgálatot rendelt el a felelősök és a felelősség mértékének megállapítása érdekében.

És mi lesz az elveszett 410 millióval?

A veszteség pótlása miatt a Földművelésügyi Minisztérium megkezdte az egyeztetést a Nemzetgazdasági Minisztériummal – közölte a sajtóosztály.