Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Pert indít a Klik ellen Dombóvár

2016.01.08. 10:13

Pert indít a Klik ellen a dombóvári önkormányzat, mivel szerintük az állami iskolafenntartó szervezet nem fordít elegendő pénzt a település tanintézményeinek karbantartására, írja a Népszabadság. Dombóváron hét, önkormányzati tulajdonban lévő általános és középiskolát vett át a Klik 2013-ban.

Havonta 14 millió 546 ezer forintot utal át Dombóvár az államnak iskolái karbantartására és üzemeltetésére. Ennek a pénznek legfeljebb a töredékét fordították az épületekre az elmúlt három évben, így azok állapota folyamatosan romlik. Megtörtént az, hogy egy ereszcsatorna tisztításának elmulasztása miatt beázott az egyik iskola négy tanterme és igazgatói irodája. Az eresz tisztítása 70-80 ezer forint lett volna, így viszont több mint egymilliót kellett a beázott épület javítására áldozni

- mondta a lapnak Szabó Loránd polgármester.

A város vizsgálata szerint az Apáczai szakközépiskolában a műhely beázik, a taniroda padlója penészes, néhol a falak is azok, a nyílászárók pedig megvetemedtek. A Belvárosi iskola tetőszigetelési hibák miatt ázik be, itt rosszak a füstérzékelők is, a tornateremben meg potyog a vakolat. A Móra Ferenc Általános Iskolában az emeleti falak penészednek, a WC csempézése hiányos, a tantermek parkettájának lakkozása megkopott. A József Attila iskola északi oldalán is penészednek a falak és korhadnak, sőt kieséssel fenyegetnek az ablakok az ereszcsatorna lyukasságának következményeként.

A polgármester szerint az ingatlanok értékvesztése viszont jelentős lehet, ha a Klik továbbra sem kíván áldozni erre a feladatra. A megóvás egyébként azért is fontos, mert az iskolaépületek többsége helyi védettséget élvez, ezek a – néha százévesnél idősebb – ingatlanok nagyban meghatározzák Dombóvár arculatát.

A lap kereste a Kliket, hogy reagáljanak a felvetésekre, de egyelőre nem kaptak választ.