Közel 16 ezren írták alá a miskolci gimnázium petícióját

2016.01.21. 09:54 Módosítva: 2016.01.21. 12:31

A tanitanek.comon már 15 721-en írták alá a miskolci Herman Ottó Gimnázium nevelőtestületének petícióját, amiben az ellen tiltakoznak, hogy meglátásuk szerint az egész oktatási rendszer van veszélyben, kaotikussá vált minden, miután annyi reformot vezettek be a közoktatásba.

Az aláírók között a civileken túl számos oktatási intézményt is megtalálni, így a legfrissebb csatlakozók között ott van például a békásmegyeri Veres Péter Gimnázium, a miskolci II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, a kőbányai Fekete István Általános Iskola, a budapesti Károlyi Mihály Magyar–Spanyol Tannyelvű Gimnázium, illetve a Szekszárdi Szakképzési Centrum Szent László Szakképző Iskolája és Kollégiuma.

A nyílt levélben a petíció kezdeményezői felsorolják az általuk problémásnak látott ügyeket: a folyamatosan változó alaptanterveket, a kísérleti tankönyveket, amelyekkel valójában a gyerekeken és a pedagógusokon kísérleteznek, a nemzetközi felméréseken rosszul teljesítő diákok ügyét, az érettségi követelmények változását, majd hozzáteszik, hogy van olyan gyerek, aki iskolai pályafutása alatt 6-8 újításhullámot is elszenved, a tanárokkal együtt.

A tanárok azt követelik, hogy a kormány függessze fel a reformokat, amíg társadalmi-szakmai konszenzus nem születik – és ne önmagával, azaz a kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Karral  egyeztessen a közoktatás ügyeiről. Ugyanakkor meglepő módon éppen a Nemzeti Pedagógus Kartól kapták az első támogató levelek egyikét.

Az aláírók száma percről percre nő, egy hete, amikor a miskolci gimnázium sajtótájékoztatót tartott az ügyben, még csak háromezren támogatták őket. A civileken és az oktatási intézményeken kívül a támogatók között vannak neves művészek, közéleti szereplők, egyetemi tanárok, civil szervezetek is.

Az Indexnek a kezdeményezés szószólója, Pliz Olivér elmondta, hogy hivatalos válaszokat továbbra sem kaptak a nyílt levélben megfogalmazott problémákra a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól vagy az Emberi Erőforrások Minisztériumától, ugyanakkor úgy tudják, hogy egyre magasabb szinten kezdenek foglalkozni az üggyel.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnökétől azt a tájékoztatást kapták, hogy bár korábban ők is megfogalmazták kritikáikat, és a döntéshozóktól szintén nem kaptak választ a kérdéseikre, most megindultak a tárgyalások, és az álláspontok közeledni látszanak. Pliz úgy tudja, hogy az üggyel a jövő héten az Országgyűlés oktatási bizottsága is foglalkozni fog. A Miskolci Pedagógus Szakszervezet pedig azt tervezi, hogy a még nagyobb nyilvánosság érdekében támogatói sétát szerveznek Miskolcon február 3-án.  • Bérelnék
  • Bankszámla