Itt a szmogriadó Budapesten is

DSZZS20151105006
2016.01.25. 06:21

A levegő magas szállópor-tartalma miatt Tarlós István főpolgármester Budapesten elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát - írja az MTI. A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint a fővárosban szombaton tíz, vasárnap tizenegy mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket a szálló por (PM10) egy napra számított átlageredménye, a meteorológiai előrejelzések szerint pedig hétfőn sem várható nagymértékű javulás.

A tájékoztatási fokozat akkor lép életbe, ha a légszennyezettségi szint eléri vagy meghaladja azon küszöbértéket, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a különösen érzékeny emberekre, például a gyermekekre, az időskorúakra vagy a krónikus betegekre. Ilyenkor a megfigyelések szerint asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma.

Így elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozóknak azt javasolják, hogy kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat, ne szellőztessenek, és ha lehet, ne tartózkodjanak a szabadban.

A tájékoztatási fokozatnál a főváros ritkán szokott magasabb fokozatú riadót kiadni, Illés Zoltán, volt környezetvédelmi államtitkár néhány hónapja a szmogriadók idején a levegő minőségének érdekében tett lépéseket így minősítette:

Humbug.

De nem csak Budapest szenved a szmogtól, hanem olyan nagyvárosok, mint Miskolc és Debrecen is: az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) legutóbbi adatai szerint a levegő magas szállópor-tartalma miatt Kazincbarcikán, Sajószentpéteren, Miskolcon, Debrecenben és Nyíregyházán, Vácon, Hernádszurdokon, Oszláron és Egerben kifejezetten egészségtelen a levegő.