Lázár: Ne balhézzon a Pedagógusok Szakszervezete!

2016.02.11. 14:17
Egyre valószínűbb, hogy felépítik a kerítést a magyar-román határon. A kormány harcolni fog az illegális bevándorlók "kényszerbetelepítése" ellen. A kormány tárgyalni akar az oktatásról, a tanárok szakszervezetének nem kellene balhéznia, tüntetnie, sztrájkolnia. 63 háttérintézmény sorsa eldőlt. Lázár János több bejelentést is tett a Kormányinfón.
  • A kormány tárgyalni szeretne a pedagógusokkal, a szakszervezet nem "balhéval, tüntetéssel, sztrájkkal" tudja segíteni a helyzetet.
  • Felkészülnek egy újabb kerítés létesítésére a magyar-román határon.
  • A kormány előtt álló legnagyobb kihívás, hogy megakadályozza, hogy illegális bevándorlók "kényszerbetelepítését".
  • Fejlemény a háttérintézmények megszüntetése ügyében: 63 intézmény sorsáról már döntöttek, 10 esetben van még vita.
  • A tejtermelők idén átmenetileg és tartósan is számíthatnak kiemelt állami támogatásra.
  • A kormány felhatalmazta a fejlesztési minisztert az M0-s és M4-es utak összekötésére.

Ne balhézzanak a pedagógusok, tárgyaljanak!

Erős üzenetet küldött Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a pedagógusok érdekképviseletének. A miniszter hosszan beszélt arról, hogy a kormány tárgyalni szeretni az oktatás helyzetéről a tanárok képviselőivel, ezt azonban nehezíti, ha az egyik szakszervezet nem ül tárgyalóasztalhoz. A Pedagógusok Szakszervezete kedden nem ment el a Köznevelési Kerekasztal ülésére, amely láthatóan felbőszítette Lázárt:

Ha a PSZ felelősen gondolkodik, akkor nem balhéval, hanem tárgyalásokkal tudja elérni, hogy a gyermekek helyzete, az oktatás minősége javuljon!

Lázár János ezek után többször is üzent a tanároknak, a PSZ-nek. A miniszter ilyeneket üzent:

  • Példátlan, hogy visszautasította a PSZ a kormány tárgyalási ajánlatát!
  • Ha a kormány nem kapja meg a lehetőséget, hogy legalább beszéljünk arról, mi a probléma, hogyan tudunk válaszolni?
  • Első kérésünk a PSZ-től: fogadják el a magyar kormány tárgyalási ajánlatát.
  • Mi sem vitatjuk a javítás szándékát, ők sem vitathatják, hogy a kormány abban érdekelt, hogy a helyzet jobb legyen, és ne rosszabb.
  • Tiszteletben tartjuk, ha sztrájkolni akarnak, ha tüntetni akarnak, csak azt nem tudjuk, hogyan fognak így megoldódni a problémák.

Lázár megnevezte személyesen Galló Istvánné elnököt is, akinek ezt üzente:  "ha nem politikát akarnak csinálni, akkor ez a legbölcsebb dolog" (hogy tárgyalóasztalhoz ül). A miniszter felelevenítette, hogy 2009-ben, amikor megszűnt a 13. havi fizetés, "akkor Gallóné lebeszélte a tüntetésről a tanárokat, akkor nem akart politikát csinálni".

Gallónénak nagy a személyes felelőssége, hogy politika lesz az iskolában, vagy értelmes munka.

Lázár azt is kifejtette egy újságírói válaszra, hogy a tanárok 25 pontos követeléséből 15-20 százalékos béremelés következik. Miközben az elmúlt években és jövőre is emelik a tanárok bérét. "Ez az ország nem tud ilyen emelést minden évben végrehajtani".

Teljes államosítás jöhet az oktatásban?

Lázár János beszélt ezután az oktatási tervekről is. A miniszter szerint eddig kevesebb szó volt arról, hogy az oktatási intézményeket a kormány és az önkormányzatok közösen tartják fenn és működtetik. Kérdés viszont, hogy kinek a hibájából nincs kréta vagy WC-papír az iskolákban. 

Lázár szerint mérlegelni kell, hogy a mostani vegyes rendszer helyesen működik-e - mondta Lázár. Az önkormányzatoknak is meg kell vizsgálniuk, tudják-e működtetni az intézményeket, mert ha nem, az állam teljes mértékben átveheti az intézményeket.

Egyre valószínűbb az újabb kerítésépítés

A szerdai kormányülésen szó volt az illegális bevándorlásról is. Lázár arról beszélt, hogy a kormány úgy látja, fokozódni fog a migrációs nyomás, ha Törökország megnyitja a határait nyugat felé, további 600 ezer szír menekült érkezhet Európa felé.

Lázár szerint a kormány előtt álló legnagyobb kihívás, hogy megakadályozza, hogy illegális bevándorlókat telepítsen Magyarországra az Európai Bizottság. Lázár szavaival élve a "kényszerbetelepítés" megakadályozása a legfőbb cél. 

A kormány szerint a következő évtizedben sem javul a kontinens biztonsági helyzete az illegális bevándorlás miatt. Tavasszal újra kezdődhet az országra nehezedő bevándorlási nyomás, ezért fel kell készülni egy újabb biztonsági határzár létesítésére Románia felé.

2016 nehéz év lesz, az ország biztonsága veszélyben van.

A helyzetet a Fidesz elnöksége is megvitatja pénteken. Itt lesz szó a tervezett alkotmánymódosításról is a terrorveszélyhelyzet bevezetésével kapcsolatban. Itt dőlhet el, lesz-e nemzeti konzultáció a terrorveszélyhelyzetről.

10 háttérintézmény sorsáról vita van

Lázár korábban már beszélt arról, hogy nagyjából 73 állami háttérintézmény került "célkeresztbe", vagyis megszűnhetnek pár héten belül. A miniszter most bejelentette, hogy nagyjából 60 háttérintézmény sorsáról megszületett a döntés, 10 esetben van még vita. A miniszter újságírói kérdésre sem nevezte meg, melyik intézményekről van szó. Azt sem tudjuk, hogy a 63 háttérintézmény közül hányat szüntetnek meg végül.

A minisztériumoknak a következő napokban, hetekben azt kell megválaszolniuk, hogy melyek azok a tevékenységek, amelyeket nem a minisztériumokban kell elvégezni. 

A vitatott háttérintézmények esetében vizsgálják, hogy az átszervezés nem hátráltatná-e az uniós források kifizetését, mely feladatokat vehet át a felsőoktatás, mely kutatóintézeteknek kell államiként működniük, de szempont az is, hogy az átalakítás hogyan illeszkedik egy-egy államtitkár szakmapolitikai elképzelésébe - mondta a miniszter.

Lázár a műtárgykölcsönzésről és Orbán Ráhelről

Lázár kapott egy kérdést azzal kapcsolatban, hogy a Habony Árpádhoz köthető Brand Lab Kft. tíz képet kölcsönözhetett a Szépművészeti Múzeumtól. Lázár nem akarta különösebben kommentálni a dolgot, Habony Árpád nevét ki se ejtette, csak ennyit mondott:

Örüljünk annak, hogy vannak, akik érdeklődnek a XVIII-XIX. századi képzőművészet iránt. 

Orbán Viktor lánya, Orbán Ráhel is szóba került a Kormányinfón. Nem a kisbabája miatt persze, hanem azért, mert a Hvg.hu szerint néhány nappal ezelőtt részt vett egy turisztikai témájú megbeszélésen, amelyet Rogán Antal miniszter tartott. Lázár azt mondta, hogy Orbán Ráhel semmilyen állami tevékenységet nem végez, "semmilyen közfunkciója nincs, semmilyen átalakítást nem befolyásol a jelenlétével".

Jó hír a tejtermelőknek

A tejtermelők idén átmenetileg és tartósan is számíthatnak kiemelt állami támogatásra - közölte Lázár. A kormány felhatalmazta a földművelésügyi minisztert, tegyen javaslatot a komoly problémákkal küzdő ágazat segítésére. 

Összekötik az M0-st és az M4-est

A kormány felhatalmazta a fejlesztési minisztert az M0-s és M4-es utak összekötésére, az út négysávossá tételére Abonyig.

Nem lesz Hóman-szobor 

A miniszter kapott egy kérdést a Hóman-szobor felállításáról, tervben van ugyanis, hogy Vácon felállítják a szobrot. Lázár a Hóman-szoborról azt mondta, akik 1944. márcus 19-e után kollaboráltak a politikai rendszerrel, azok nem vállalhatóak. Így sem Hóman, sem Horthy-szobor nem lesz - mondta Lázár János. 

Lázár és a galád Hír TV-s eligazítás

Lázár kapott egy kérdést Tarr Péternek, a Hír TV vezérigazgató-helyettesének nyilatkozatáról. Tarr azt állította, hogy amikor még a csatorna tulajdonosa, Simicska Lajos és Orbán Viktor jóban voltak, kormányzati kommunikációért felelős illetékesek mondták meg a televízió vezetésének, hogy "mi a heti aktuális pártüzenet, mire készüljünk, mit kell a műsorokba ágyazni, kit hívjunk meg, ki milyen ügyben nyilatkozzon, hol és mit hangsúlyozzunk.

Lázár erre azt mondta, hogy ő csak műsorba mentem a Hír TV-be, "eligazítást nem adtam": Azt javasolta az újságíróknak, hogy kérdezzék meg a vezérigazgató-helyettest, hogy kivel találkozott, és miért vett ebben részt

hogy asszisztálhatott ilyen galádsághoz?

Miért kell eltitkolni a Posta szerződéseit?

Lázár kapott kérdéseket a Posta-törvény módosításáról is. A fideszes Németh Szilárd arról nyújtott be javaslatot, hogy a Magyar Posta szerződéseinek többsége titkos lehessen, ne kelljen ezekről semmilyen adatot nyilvánosságra hozni. 

Lázár a módosítás szükségességét azzal magyarázta, hogy az állami cég kétféle tevékenységet végez:

  • egyetemes szolgáltatás - itt helye van az adatok nyilvánosságra hozatalának,
  • piaci tevékenység - itt viszont a konkurencia miatt nem lehet mindent nyilvánosságra hozni.

Például a csomagküldés területén más cégek is vannak, és ha például egy ügyvéd kikényszeríti, hogy mennyiért küldi a csomagokat a Posta, versenyhátrányba kerül, ami veszteséget okoz az adófizetőknek.