Ötszáz migránst fogtak el a hétvégén

2016.02.22. 07:11 Módosítva: 2016.02.22. 12:59

Tavaly ősz óta a legtöbb, 501 határsértőt fogtak el péntektől vasárnapig az ország területén, írja az MTI a rendőrség tájékoztatása alapján. A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 113, szombaton 151, vasárnap pedig 237 határsértőt fogtak el.

Az év első heteiben országosan naponta tíz körül alakult az elfogott határsértők száma, január végén és február első napjaiban azonban előfordult, hogy csaknem hetvenet tartóztattak föl.

Haitiról és Sri Lankáról is jönnek

Az ügyészség és a bíróság migrációval kapcsolatos bűncselekményekről megjelent tájékoztatói szerint az érkező határsértők állampolgárság szerinti összetétele nagyon sokszínű, jelentős számban vannak magukat koszovóinak vagy töröknek, valamely észak-afrikai országból származónak valók, de jönnek olyan távoli helyekről is, mint Haiti vagy Srí Lanka.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a migrációs válsághelyzet tavaly szeptemberi kihirdetése óta péntekig 1325 elkövetővel szemben határzár tiltott átlépésének bűntette, három esetében határzár megrongálásának bűntette miatt kezdeményezett gyorsított bírósági eljárást.

A hónap elején írtunk részletes cikket a kerítésmászásért elítélt migránsok számának alakulásáról. Legutóbb pedig egy hete számoltunk be a legfrissebb adatokról.

Calais után Röszkén is kamion alvázán találtak menekülteket

Eddig csak a francia és a brit sajtóból értesülhettünk olyan esetekről, amikről a menekültek a kamionok alvázán csüngve próbálnak bejutni Nagy-Britanniába. Hétfőn azonban a rendőrök Röszkén találtak négy marokkóit egy szerb kamion alvázán és a pótkerék felnijén kapaszkodva. A menekülteket a teherautó röntgennel való átvizsgálása során találták meg.

Arról nincs hír, hogy a szerb sofőr tudott-e arról, hogy menekültek utaznak a teherautóján. A menekültek ellen a rendőrség eljárást indított.

Ahogy megírtuk, pénteken több lövéssel állítottak meg egy szerb embercsempészt az M5-ösön, aki menekülés közben áttört egy rendőrségi útzárt is Domaszék közelében. A Csongrád Megyei Főügyészség szerint elrendelték a férfi előzetes letartóztatását, aki ellen hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés is eljárás indult. Az autójában egyébként öt marokkói migráns ült.