Sztrájkra hív fel a kisebbik tanárszakszervezet

2016.02.22. 14:46
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nem vesz részt a kormány által szervezett köznevelési kerekasztal tárgyalásain - közölte Mendrey László, a szervezet elnöke hétfőn Budapesten. A PDSZ ehelyett sztrájkot akar, hogy "észhez térítse a kormányt".

A PDSZ nem tartja legitimnek a köznevelési kerekasztalt, mivel annak munkájában túlnyomó többségben kormánytól függő, kormány közeli szervezetek vesznek részt. Hozzátette: a PDSZ nem kíván "díszellenzékként" jelen lenni a tárgyalásokon - mondta Mendrey László a PDSZ XII. kongresszusa után az MTI tudósítása szerint.

Mendrey azt mondta,

nem lát más megoldást arra, hogy a kormány észhez térjen, mint a sztrájkot.

A hatékony sztrájk érdekében szükséges legalább a nagyobbik pedagógus érdekképviselettel, a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ) együttműködni, ezért a kongresszus ismételten megfogalmazott egy felhívást, hogy "nyissák össze a PSZ, illetve a PDSZ sztrájkbizottságát".

Továbbá azt kérik a PSZ-től, mondja fel a 2013. évi sztrájkbizottsági megállapodást és az abban foglalt moratóriumot, amely szerint ameddig tárgyalnak a kormánnyal, addig nem hirdetnek sztrájkot.

"Nem akarunk mindenáron sztrájkolni, de

azt látjuk, hogy a kormányzat szkanderezik: megoszt, megfélemlít, erőt gyakorol, fenyeget,

vagyis igen széles repertoárt használ, de csak nagyon halvány esélyt látunk arra, hogy ténylegesen tárgyalni akar" - fogalmazott a PDSZ elnöke.

Hozzátette: a minisztérium bármiről, bármikor hajlandó tárgyalni, hogy húzza az időt. De ezt az időhúzást "nem engedhetjük meg magunknak", ezért ha a PSZ nem mondja fel a moratóriumot, akkor a PDSZ kénytelen lesz önálló lépéseket tenni - mondta.

A PDSZ mozgását kerekasztal-ügyben elég nehéz követni. A kerekasztal megalakulása előtt Mendrey hangosan tiltakozott a kormánnyal való egyeztetés ellen, majd a PSZ-szel szemben Mendrey mégis elment a kerekasztal alakuló ülésére.

Sőt, Mendrey a kerekasztal ülése után pozitívan nyilatkozott a megbeszélésről, a legnagyobb érdemének azt nevezte, hogy a "legkényesebb kérdésben sem hangzott el az, hogy nem". Majd eltelt két nap, és Mendrey nyílt levélben kért elnézést azért, mert elült tárgyalni a kormánnyal: "rosszul mértem fel a lehetőségeket. Ember vagyok, tévedtem. Sajnálom". A PDSZ kongresszusa most szentesítette, hogy nem lesz ott a szervezett a kerekasztal következő ülésén.

Palkovics nem érti

Az oktatási államtitkár sajnálja, hogy a PDSZ ezentúl nem vesz részt a köznevelési kerekasztal munkájában. Palkovics László az MTI-nek azt mondta: ha a PDSZ úgy gondolja, hogy nem kíván a kormánnyal tárgyalni szakmai ügyekről, akkor nem tudja, milyen fórumon fognak majd egyeztetni. Bármilyen szakmai ügyet, ami bármilyen területről felmerül, az utcán, tüntetésen nehéz rendezni - mondta az államtitkár, aki szerint a PDSZ nem megoldani kívánja a problémákat, "hanem valami mást akar".

Palkovics László kiemelte: nem érti a PDSZ sztrájkról megfogalmazott álláspontját sem, az elmúlt két hét során nagy munka zajlott, és ahhoz képest, amikor az érdekvédő pozitívumokról beszélt, csak előrelépés történt. Ha mást tapasztalnak, akkor arról is beszélni kellene.

Jelezte: a keddi kerekasztalon jelen lesz az OECD-szakértője, meghívták az antiszegregációs kerekasztal képviselőjét, a katolikus egyház képviselőjét, a megyei városok szövetségének, az óvodapedagógusoknak a delegáltját, valamint az Alapítványi és Magániskolák Egyesületét is.