Lázár: Oktatási bürokráciacsökkentés következik

2016.03.10. 14:12
Migrációs válsághelyzet, a balkáni útvonal lezárásának következménye, Orbán állítólagos vétója az EU-csúcson, Áder János államfő vétója a jegybank törvény miatt, oktatási helyzet - rengeteg témája van ezúttal is Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek. Kormányinfó 42.
  • Óvatosságból hirdette ki a kormány a migrációs válsághelyzetet, a migránsok reakciója ugyanis kiszámíthatatlan a balkáni útvonal lezárása után.
  • Biztosan átalakul a Klik júliustól, a kormány oktatási bürokráciacsökkentést is tervez.
  • Áder János államfő vétójának előnye, hogy az Alkotmánybíróság eldöntheti, hogy az adatok nyilvánosságához vagy az ország pénzügyi biztonságához fűződik nagyobb érdek.
  • A földárverések újraindulása óta eltelt egy hétben 27 ezer hektár állami földet adtak el 38 milliárd forint értékben.
  • Új pályázatértékelési rendszer jön létre, mintegy háromezer állami alkalmazottra lesz szükség az európai uniós pályázatok értékeléséhez.

Ezért kellett a migrációs válsághelyzet 

A balkáni útvonal lezárásának következménye, hogy a kormány szerdán migrációs válsághelyzetet hirdetett - mondta Lázár János. A lezárt határok mögött rekedtek reakciója a kormány szerint kiszámíthatatlan, Magyarország számára biztonsági kockázatot jelent, mert

áttörhetik a határpontokat és gyorsan a magyar határon teremhetnek.

A kormány hallja az ellenzék és a sajtó kritikáit a válsághelyzettel kapcsolatban, "még szerencse, hogy nem terheli őket a kormányzás felelőssége" - mondta a miniszter, aki továbbra sem árulta el, pontosan miért rendelték el az egész ország területére a válsághelyzetet.

A belügyminiszter szerinte "nemcsak objektív feltételek fennállása esetén, hanem egyéb helyzetben is elrendelheti a válsághelyzetet". (Ezt ugyanakkor a törvény szövegében nem olvashatjuk.) Mivel szerinte kiszámíthatatlan a migránsok reakciója, a kormány óvatosságból döntött a válsághelyzet mellett.

A kormány a "jobb félni, mint megijedni" elvét vallja.

Lázár megismételte Pintér Sándor belügyminiszter szerdai nyilatkozatát a magyar-román kerítés felhúzásáról: egyelőre nem húzzák fel, de szükség esetén tíz napon belül fel tudják építeni. Lázár ezek után dicsérte a szerb-magyar kerítést, amely nélkül "nagy bajba kerülhettünk volna". Magyarországon tavaly 174 ezer menedékkérelmet adtak be, ez az egy főre eső menedékkérőket tekintve a legnagyobb Németország után - mondta.

Orbán vétójának története

Lázár János kitért arra, hogy az elmúlt napokban az EU-csúccsal kapcsolatban kialakult egy "nem túl színvonalas vita a vétóról". Lázár ezért Orbán kérésére elmesélte, hogy is történt a dolog. A csúcstalálkozó kezdetekor szembesültek a miniszterelnökök a német-török külön alkuról. Ötórás "parttalan" vita után Orbán Viktor és Robert Fico szlovák kormányfő kezdeményezte a vita felfüggesztését. Tehát Orbán nem döntést, hanem a vita folytatását vétózta meg. 

Az EU-csúcs jövő héten folytatódik. Amennyiben az Európai Bizottság a jövő heti ET-ülésre javaslatot tesz az uniós kvótakérdésre és a menekültügy újjászervezésére, Magyarország önálló javaslattal él majd.

Lázár ismertette a kormány álláspontját a török javaslatról, amelynek több pontját támogatni tudják. Lázár szerint attól, hogy a törökök újabb 3 milliárd eurót kérnek, nem zárkózik el a kormány, de Szerbiának és Macedóniának is pénzügyi segítséget kell kapnia a védekezéshez. A vízummentesség kérdése nem kulcsfontosságú, mivel Magyarország és Törökország között már van ilyen megállapodás.  

Áder vétójának előnye

Lázár kapott egy kérdést arról, hogy Áder János államfő megvétózta a jegybanktörvény és a postatörvény módosítását az adatok titkosításáról. Lázár azt mondta, nincs joga és lehetősége kommentálni a döntést, azt tiszteletben tartja a kormány. A miniszter kommentárt azért fűzött a dologhoz. Szerinte az előterjesztő konzultált Péterfalvi Attilával, az adatvédelmi hatóság elnökével, így megnyugtató megoldás született szerinte. Áder itt csak a visszamenőleges hatályt kifogásolta, nem tartalmi problémái voltak.

A jegybanktörvény vétójáról azt mondta Lázár, hogy szerinte jó vita az, hogy az adatok nyilvánosságához vagy az ország pénzügyi biztonságához fűződik nagyobb érdek. Az Alkotmánybíróság ennek a vitának a végére tehet pontot, húzhatja meg a határt. 

Biztosan átalakul a Klik júliustól

Palkovics László oktatási államtitkár húsvét után teszi meg a konkrét javaslatait a közoktatás átalakítására. Lázár sokadszorra azt kérte az oktatási rendszer ellen tiltakozó szervezetektől, hogy "tiszteljék meg a köznevelési kerekasztalt a részévtelükkel". Lázár János azt mondta, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ március végéig az összes tartozását kifizeti, és a Klik-en belül átalakítják az állami fenntartói munkát július 1-jétől. 

A nyugdíj előtt álló pedagógusok bérét jövő év elejéig rendezik. Lázár arról is beszélt, hogy az egyháznál lévő iskolák helyzete a legstabilabb, és az önkormányzati kezelésben lévőké a legkevésbé az. Szerinte ebből következik, hogy nem vált be ott a rendszer, ahol az önkormányzatok vállalták a működtetést. 

Oktatási bürokráciacsökkentés is következik.

A kormányszóvivő és a nyugati sajtó

Több kérdés is elhangzott arról, hogy a nyugati sajtóban bíráló cikkek jelennek meg Magyarországról. Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint ezek jelentős része tárgyi tévedésektől hemzseg. A kormányszóvivő egy mondatban összefoglalta a viszonyát a nyugati újságírókkal:

Kollegiális a viszonyom a nyugati sajtóval, de nem leszünk barátok.

Ezután pedig arra panaszkodott hosszan, hogy több nyugati országban nem lehet érvényesíteni a helyreigazítási kéréseket.

Kérés az ellenzéki tüntetőkhöz

Március 15-én a Nemzeti Múzeumnál két rendezvényt is bejelentettek: az egyik az állami ünnepség Orbán Viktor beszédével, a másik pedig egy ellenzéki tüntetés, amelynek szervezője egy titokzatos performansszal is készül.

D  YT20160310023
Fotó: Illyés Tibor

Lázár János ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a rendőrség szerint nem szerencsés egymáshoz közel két ellentétes rendezvényt engedélyezni. De a bíróság ezt másképp gondolta, amit a kormány tiszteletben tart. Lázár azt kéri az ellenzéki tüntetőktől, adjanak lehetőséget azoknak is, akik Orbán Viktort szeretnék hallgatni.

Földek, pályázatok, költségvetés

További bejelentések a minisztertől:

  • A földárveréseken - miután újraindult - hét nap alatt 27 ezer hektárt értékesített az állam 38 milliárdos áron. További 127 ezer hektár értékesítése zajlik.
  • Az államháztartás "stabil többletben van", javul az adómorál, ezért stabil helyzetben fut neki az ország a 2017-es költségvetés elkészítésének. Néhány hét múlva kezdődhet a vita erről a kormányban, tehát ismét elképzelhető, hogy már nyáron meglesz a jövő évi költségvetés.
  • A kormány eddig 4500 milliárd forintnyi pályázatot írt ki, és mostantól egy új pályázatértékelési rendszer jön létre. Mintegy háromezer állami alkalmazottra lesz szükség az európai uniós pályázatok értékeléséhez. Ebben a cikkünkben erről bővebben is olvashat.
  • Orbán Viktor mai bejelentéséről, a cafeteria-rendszer megszüntetéséről Lázár azt mondta, hogy a kormány régi terve volt, hogy ezeket a juttatásokat készpénzesítik. A végleges döntést március végén-április elején hozhatják meg.
  • A háttérintézmények megszüntetéséről Lázár azt mondta, hogy a Hagyományok Háza hasonló besorolást kap, mint az Operaház. Három javaslatot tesz majd az asztalra Lázár a köztisztviselői kar átalakítására a következő kormányüléseken.   
  • Kizárt, hogy a tervezett új budapesti szuperkórház a Déli pályaudvar helyére kerüljön. Ott zöldterület lesz, ha lebontják, amire valóban van kormányzati szándék.