Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

4 milliárdba kerültek a használt rendőrségi helikopterek

2016.03.25. 16:41

Az Országos Rendőr-főkapitányság 5 darab használt MD-902 típusú helikoptert vásárolt. A helikoptereket az ORFK a cseh European Air Services s.r.o. gazdasági társaságtól vette. A szerződés alapján a helikopterek nettó értéke 13,6 millió euró volt (mintegy négymilliárd forint), a vételhez szükséges forrást a Belügyminisztérium biztosította, áll Pintér Sándor belügyminiszter válaszában, amit Demeter Márta szocialista képviselőnő kérdésére adott.

A beszerzett helikopterek felújítás és átfestés után kerülnek a magyar rendőrséghez, ezeket a költségeket is tartalmazza a vételár.  Az egyenként 800 millió forintos helikopterekre a rendőrség 1 év garanciát kap.

Mint arról korábban a Magyar Nemzet alapján beszámoltunk, eddig Baden-Württemberg rendőrsége használta az Explorer elnevezésű gépeket, melyeket az arizonai Mesában működő MD Helicopters cég gyártott a kétezres évek elején.

Így nézne ki a helikopter, ha rátennénk a magyar színeket.
Így nézne ki a helikopter, ha rátennénk a magyar színeket.
Kép: Kengyel Kristóf

A világon egyedülálló, széleskörűen nem elterjedt farokrotor nélküli (NOTAR) technológiát alkalmazó, nyolcüléses típusú gépek tizenöt éves használatuk alatt ötezer órát töltöttek a levegőben, egyikük 2011-ben összetört egy éjszakai balesetben.