Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Kövér kitiltott egy politikust a Parlamentből

2016.04.13. 16:37

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője hétfőn a parlament sajtótermében tartott tájékoztatót. Ehhez azonban nem lett volna joga, Gréczy ugyanis nem képviselő, ezért Kövér szerdán mind az Országházból mind a Képviselői Irodaházból kitiltotta.

Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-nek azt mondta, Gréczy Zsolt megsértette azt a 2013 óta hatályos - a parlament honlapján is elérhető - házelnöki rendelkezést, amely egyebek mellett a sajtótájékoztatók rendjét is rögzíti. Az Országgyűlés Hivatalának helyiségeiben kizárólag országgyűlési képviselő, nemzetiségi szószóló, az Európai Parlament magyarországi képviselője vagy a hivatal nyilatkozattételre kijelölt tisztségviselője tarthat sajtótájékoztatót az Országgyűlés munkájával kapcsolatos témakörben. Ettől eltérni az Országgyűlés elnökének előzetes hozzájárulásával lehet, Gréczy Zsolt azonban ilyet nem kért és nem kapott.

A DK közleményében azt írja, ez „felesleges kukacoskodás”, képviselőjük, Varju László képviselő ugyanis hétfőn sajtótájékoztatót tartott az Országgyűlés Sajtótermében, és előtte csak egy órával derült ki, hogy a kormány visszavonja a vasárnapi boltzárat, ezért Gréczy Zsolt, a DK szóvivője ugyanott reagált.

A kitiltás visszavonásig van érvényben, de a DK azt követeli Kövér Lászlótól, hogy vonja vissza a döntését.