Kiss László áldozatának családját győzködte egy rendőr

2016.05.11. 08:03

Titkos rapportra hívták annak a nőnek az apját, akit 1961 nyarán erőszakolt meg csoportosan Kiss László egykori úszókapitány és két úszótársa, Lantos László, valamint Várszegi Lajos.

A nemi erőszak miatt a legsúlyosabb ítéletet Lantos kapta, 3 évet és 2 hónapot kellett volna börtönben töltenie, ha társaival nem szabadult volna rejtélyes módon idő előtt.

A Blikk birtokába jutott információk megerősítik a sértett Takáts Zsuzsanna állítását, miszerint voltak, akik meg akarták akadályozni azt, hogy az ügyben ítélet szülessen. A lap szerdai számában állítja, az erőszak idején 18 éves nő nevelőapját ugyanis többször felkereste egy korábbi békéscsabai rendőr, K. Mihály, aki a Lantos családdal 27 éve jó kapcsolatot ápolt. A rendőr egy közeli parkba szervezte a találkozókat, és rendre a házmesterrel kérette le H. Istvánt, a nevelőapát.

Ezekről a találkozókról a bírósági iratokban is szó esik:

Nyilván azzal van összefüggésben, hogy valamilyen módon közben akart járni Lantos érdekében Takátséknál, mert ellenkező esetben hivatalból üldözendő bűncselekmény esetében nyilván semmi keresnivalója nem volt és nem is lehetett K. Mihálynak a sértett családjánál.

A nevelőapa csak K. Mihálytól értesült a lányán esett erőszakról, és ezt a tényt a védelem arra akarta felhasználni, hogy

a sértett nem őszinte, mert még nevelőapjának sem mesélte el az erőszakot.

A százhalombattai önkormányzat szerdán dönthet a Kiss László nevét viselő uszoda nevének megváltoztatásáról, illetve a korábbi úszókapitány díszpolgári címének sorsáról is. Kiss ugyanakkor elébe ment az eseményeknek, és levélben jelezte a város polgármestere felé, hogy lemond a címről, míg az uszoda kapcsán ő maga kéri a névváltoztatást, tudta meg a Hvg.hu.