Fatime
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Gulyás szerint teljes anarchia, amit a sajtó akar

2016.05.23. 12:20

Gulyás Gergelyt, a Fidesz frakcióvezető-helyettesét a 2024-es olimpiai játékok megpályázásáról szóló sajtótájékoztatón más témákban is kérdezték az MTI híradása szerint.

Például azzal kapcsolatban, hogy a törvényalkotási bizottság ülésén történtek miatt kitiltották az RTL Klub egyik riporterét az Országházból. Gulyás, mint a testület elnöke, azt felelte: példátlan, hogy egy újságíró akkor próbálja kérdezni az egyik bizottsági tagot, amikor ő már ül az asztalnál, az elnök pedig szeretné megnyitni a tanácskozást.

Egy másik, a parlamenti sajtótudósítások rendjére vonatkozó kérdésre azt közölte: a magyar szabályozás egyáltalán nem egyedülálló az Európai Unióban.

Az a teljes anarchia, amit a sajtó kívánatosnak tart, hogy bárhol bárkit bármikor meg lehet kérdezni, szinte sehol nem létezik

- mondta.

Mint ismert, április 25-én hat újságírót - köztük az Index két tudósítóját - kitiltottak a Parlamentből, mert olyan helyen kérdezték a politikusokat, ahol az nincsen számukra engedélyezve. Az ügyben a TASZ az Alkotmánybírósághoz és a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult.

Gulyás más témákról is beszélt, például arról, hogy június 13-ig biztosan döntenek a parlamentben a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) felállításáról szóló előterjesztésről. Mint mondta, a TIBEK a Belügyminisztérium alatt fog működni. A Magyar Nemzet ugyanakkor múlt héten arról írt, hogy az új titkosszolgálat felügyeletét Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is szeretné megszerezni.

A választási eljárási törvény várható módosítása ügyében közölte, csekély mértékű korrekciókra lehet számítani, várhatóan ősszel. Így például egy olyan módosításra, amely szerint minden országgyűlési választás előtt le kellene folytatni a regisztrációt. Mint mondta, a kampányfinanszírozásban is várható változtatás, hogy ne csak az egyéni jelöltekre, hanem a pártokra is írjanak elő egy olyan minimális eredményt, amelynek elmaradása esetén visszafizetési kötelezettség terheli a jelöltet.