Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

A győzelemnél is fontosabb leverni Gyurcsányt

2016.06.03. 07:51
A gyilkossággal gyanúsított fideszes képviselő lemondása miatt vasárnap időközi választást tartanak egy dunaújvárosi önkormányzati körzetben. A Fidesz önbizalmának jót tenne egy győzelem, Orbán Viktor is bevetette magát helyben. És erre jó esélye is van a kormánypártnak, mert a baloldalon kitört a háború. Gyurcsány ultimátuma és az MSZP-s visszaszólogatások után végül is külön indul az MSZP, a DK és a PM is.

A dunaújvárosi közgyűlés arányait nem befolyásolja, a fideszes többséget nem veszélyezteti, mégis országos szempontból fontosnak nevezhető a vasárnapi időközi választás. A 4. választókerületben az időközit azért kellett kiírni, mert lemondott a gyilkossággal gyanúsított fideszes Gál Roland képviselő

Vasárnap egyrészt visszajelzést kapunk arról, hogy a helyi fideszeseket mennyire bizonytalanította el a gyilkossági ügy, és a Fidesz tetemes országos előnye helyben mire elég. Másrészt a baloldali pártok versengését, sőt az MSZP-s tisztújítást is befolyásolja az eredmény.

Azt hihetnénk, hogy egy gyilkossági ügy, amely egy fideszes képviselőhöz kötődik, kényelmes helyzetet teremt az ellenzéknek. Hiszen könnyű lenne azzal kampányolni, hogy az ellenfél előző képviselője egy potenciális gyilkos. Ám ehelyett a baloldali pártok egymásnak estek, külön jelölteket indítanak, és egymás ellen kampányolnak.

Gyurcsány ultimátumot ad, Tóbiás visszaszól

Az MSZP és a DK viszonya Dunaújvárosban már a jelöltállítás idején elfajult. A konfliktus lényege az volt, hogy 2014-ben – az akkori összefogás-megállapodás alapján – a DK jelöltje indult ebben a körzetben, és nagy, 15 százalékos verést kapott a fideszes jelölttől. 2014 októberében ez az eredmény született – érdemes lesz figyelni, hogy most ehhez képest majd hogy alakulnak a számok:

  1. Gál Roland, Fidesz–KDNP:  607 szavazat, 45,47 százalék 
  2. Huszti Zsolt, MSZP–DK–Együtt: 406 szavazat, 30,41 százalék
  3. Barta Endre, Jobbik: 225 szavazat, 16,85 százalék
  4. Köller Bálint, PM: 64 szavazat, 4,79 százalék
  5. Orha Zoltán Béla, Szociáldemokraták: 33 szavazat, 2,47 százalék

A DK-sok úgy értelmezték a helyzetet, hogy ismét ők jelölhetnek a körzetben, ám a szocialisták – mivel erről nem volt semmilyen írásos megállapodás – nem álltak be ismét automatikusan a DK-s Huszti Zsolt mögé, hanem saját jelöltet indítottak. Selyem József 2000 és 2014 között volt képviselő, jól ismerik a körzetben, szóval ő sem esélytelen induló.

Gyurcsány Ferenc és Huszti Zsolt
Gyurcsány Ferenc és Huszti Zsolt

Mivel mindkét párt ragaszkodott a jelöltjéhez, elkezdődtek a beszólogatások helyi szinten, majd eljutott egészen az országos elnökökig. Gyurcsány Ferenc DK-elnök például áprilisban ultimátumot adott Tóbiás József MSZP-elnöknek, hogy 

ha az MSZP nem lép vissza Újvárosban, azt úgy tekinti, hogy az MSZP felrúgta a megállapodást, amit ezek után a DK sem tart majd be.

Vagyis a DK-sok sem fognak visszalépni a következő időköziken a szocialisták javára (jövőre például sanszos egy fontos zuglói időközi). Tóbiás erre azt válaszolta az Origón keresztül, hogy szó sincs arról, hogy elutasítanák az együttműködést, csak éppen ők máshogy képzelik el ezt. Tóbiás előválasztást javasolt, ami – mint látjuk – nem történt meg. Így maradt a külön MSZP-s és DK-s jelölt, sőt a PM is külön jelöltet indít, egy volt helyi szakszervezeti vezetőt.

A lényeg: megelőzni Gyurcsányékat

Ők kilencen indulnak

A szavazólapon ilyen sorrendben szerepelnek:

Orha Zoltán - független

Gebei Bálint - független

Selyem József - MSZP

Balogh Péter - Munkáspárt

Barta Endre - Jobbik

dr. Huszti Zsolt - DK

Pappné Grabant Ilona - PM

Harsányi Péter - SZDP

Lassingleitner Fruzsina - Fidesz

Így már érthetőbbé válik, hogy az MSZP-nek a vasárnapi választáson nem is a győzelem vált a legfontosabbá. Erre csökkent az esély a baloldal megosztottsága miatt. Egy MSZP-s vezető azt mondta, hogy sokkal inkább azt nézik, mennyivel előzi meg a szocialista a DK-s jelöltet:

A győzelemnél is fontosabb leverni Gyurcsányt!

A számoknak a szocialista tisztújításon is szerepük lesz. Egy MSZP-s győzelem nyilván jót tenne Tóbiás József belső elnöki kampányának, de Tóbiás azt is tudja (és fogja) kommunikálni, hogy a különutas politikájában kell bízni, hiszen az emberek többen szavaznak egy szocialistára, mint egy DK-sra.

Tóbiás József
Tóbiás József
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Készült pár hete egy közvélemény-kutatás is, amely – információnk szerint – azt mutatja, hogy az MSZP-s jelöltnek minden vetélytársánál nagyobb az ismertsége, a DK-sét kétszeresen megelőzi. Így a szocialista vezetők abban bíznak, hogy az MSZP-s akár háromszor annyi szavazatot is kaphat, mint a DK-s.

Korábban Molnár Gyula, aki Tóbiás fő ellenfele az elnöki poszton, azt mondta, hogy a dunaújvárosi időközi választáson a szocialistáknak vissza kellene lépniük a DK javára. Ezt a megjegyzését később finomította, de Molnár amellett van, hogy a „politikai családunkat meg kell próbálni visszaültetni a párbeszéd asztalához”. Ha vasárnap a baloldal úgy veszít, hogy az MSZP-s és DK-s jelölt szavazatait összeadva nyerhetett volna, az Molnár Gyula elképzeléseit igazolná.

Vagyis a dunaújvárosi eredményt mindkét elnökjelölt a saját stratégiájának megfelelően fogja értelmezni, és a párt belső közvéleményét is jelentősen befolyásolja majd, ki győz, ki veszít és mennyivel. 

A Fidesznek kéne egy magabiztos győzelem

A Fidesz szempontjából kisebb tétje van az eredménynek, de szó sincs arról, hogy az országos vezetés ne foglalkozna vele. Nem véletlenül időzítették úgy, hogy a kampányhajrában maga Orbán Viktor miniszterelnök érkezzen a városba. Orbán a Modern Városok program keretében milliárdos fejlesztéseket ígért a városnak, a helyi tévén keresztül pedig azt üzente a szavazóknak,

a városban élők mindig tudhatják, hogy ha a mi zászlónk van fönt, a Fidesz és a KDNP zászlaja van a magasban, akkor lehet számítani a kormányra.

Ezt a most vasárnap szavazók értelmezhetik úgy, hogy a város és a kormány kapcsolatát kifejezetten segítené egy mostani fideszes győzelem. A Fidesz országosan magabiztosan vezet a Jobbik és az MSZP előtt, de az időköziken kevés sikerélménye volt. A fontos parlamenti időköziket sorra elvesztette (Újpest, Veszprém, Tapolca), a salgótarjáni polgármester-választáson méretes pofont kapott, és legutóbb májusban a lakitelki választás is nagy bukta volt. 

A Fideszben ezért beszéltek már arról, hogy növelné az önbizalmat, ha sikerülne megőrizni ezt a körzetet. Egy fideszes szerint erre jó esély van, mert bár a szocialista jelöltet sokan ismerik, a DK-s és a PM-es elég sok szavazatot elvisz majd tőle. A jobbikos jelöltnek ebben a körzetben nincs esélye a győzelemre, a Fideszben és az MSZP-ben is harmadik helyre várják a jobbikost.