Futball-Eb: 13 000 rendőr, 2000 katona, 1500 kommandós lesz Párizsban

2016.06.06. 15:18 Módosítva: 2016.06.06. 15:27

Maximális biztonságot ígért Michel Cadot párizsi rendőrfőnök a négy nap múlva kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság idejére. További 3 ezer rendőrrel és 1200 katonával erősítik meg az eredetileg tervezettállományt, így 13 ezer rendőr és 2 ezer katona lesz szolgálatban Párizsban.

A párizsi prefektúra a felelős az Európa-bajnokság párizsi mérkőzései két helyszínének, a Stade de France et a Parc des Princes stadionoknak, valamint a két szurkolói zónának a biztosításáért a Mars-mezőn az Eiffel toronynál és Saint-Denis elővárosban. Ezenkívül a médiaközpontot, illetve az UEFA tisztségviselőinek és a válogatott játékosainak szállodáit is a párizsi rendőrség biztosítja.

A hadsereg a középületek közelében, a közlekedési járműveken, a turistalátványosságok közelében, valamint a középiskoláknál is szolgálatot teljesít az egy hónap alatt, ugyanis Franciaországban ebben az időszakban még tartanak az érettségi vizsgák.

A 2016-ban végzős rendőrtiszteket, mintegy 750 embert is mozgósítanak az Európa-bajnokság kezdete után, június közepétől - tette hozzá a rendőrfőnök. Rajtuk kívül mintegy 15 elitalakulat 1500 kommandóssal fogja biztosítani a mérkőzéseket Párizsban. A párizsi prefektúra aktív állományának nyolcvan százalékát mobilizálják.

Franciaországban a legmagasabb szintű a terrorkészültség, amióta tavaly 150-en vesztették életüket több iszlamista merényletben. Az Egyesült Államok múlt héten figyelmeztette állampolgárait további terrortámadások lehetőségére Európában, amelyek a Franciaországban tartandó 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság helyszíneit is célba vehetik.

Hétfőn derült ki, hogy május végén egy olyan francia férfit fogtak el az ukrán hatóságok, aki a foci Eb ideje alatt akart legalább 15 merényletet végrehajtani.

Mindeközben némi ellentmondásba keveredett a TEK és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, előbbi vezetője Hajdu János azt mondta, hogy hozzájuk nem érkezett olyan információ, ami egyértelmű terrorfenyegetettségre utalna. Utóbbi pedig azt, hogy "a titkosszolgálati világban közkonszenzus van abban, hogy az Európa-bajnokság megrendezésének komoly biztonsági kockázatai vannak".