Szijjártóék megunták a patthelyzetet, feljelentették Kiss Szilárdot a rendőrfőkapitánynál

2016.06.08. 16:06

Hiába írtuk meg hétfőn, hogy Kiss Szilárd teljesen jogtalanul használ kirúgása után még két és fél évvel is egy olyan orosz diplomatarendszámot, amit még a moszkvai nagykövetség attaséjaként igényelt, és hogy a hatóságok komikus módon nem tudnak vele mit kezdeni – sem a magyar, sem az orosz hatóságok eddig láthatóan nem tudtak vele mit kezdeni –, a pingpongozás az ügyével tovább folytatódott.

Cikkünk megjelenése után ugyanis a Külgazdasági és Külügyminisztérium hiába fordult a közúti okmányok ügyében illetékes Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalához (KEKKH), hogy szüntessék meg a jogellenes állapotot, ez a hivatal is lepattintotta a bejelentést.

Információink szerint a KEKKH arra hivatkozott, hogy mégsem ők az illetékesek a konkrét ügyben, hanem a rendőrség – de hogy akkor miért nem továbbították a bejelentést a rendőrségnek, ugyanúgy rejtély, mint az, hogy Kiss Szilárdnak vajon hogyan lehetnek érvényes okmányai az Oroszországban bevont és körözés alatt lévő rendszámmal rendelkező Porschéjára.

Úgy tudjuk, az épp Laoszból Kínába tartó Szijjártó Pétert félúton érte a hír, hogy még mindig patthelyzet van a rendszámtábla-ügyben, és utasítást adott rá, hogy ezt oldják fel. Így végül

szerdán közvetlenül a külügyminisztérium nevében tettek feljelentést Kiss Szilárd rendszáma miatt, közvetlenül Papp Károly országos rendőrfőkapitánynál.

Ezzel azért már valamivel nagyobb esélye van, hogy végre történik is valami, és csak leszedik a vörös rendszámot Kiss kocsijáról. Biztos, ami biztos, elküldtük a kérdéseinket az ORFK-nak, hogy befogadták-e a feljelentést, és hogy milyen procedúra következik ezután, mikor fognak intézkedni.

A külügy a feljelentést egyedi azonosítójellel való visszaélés miatt tette, amiért a Btk. szerint három évig terjedő szabadságvesztés is járhat. A külügyminisztérium az országos rendőrfőkapitányt az elkövető felelősségre vonására kérte, és bár ismeretlen tettest jelölnek meg, de a feljelentésben Kiss Szilárd minden lényeges személyes adata, így a lakcíme is szerepel. A minisztérium azt is közölte a rendőrfőkapitánnyal, hogy Kiss Szilárd Porsche Cayenne S típusú kocsijának rendszámát Oroszországban körözik, és az országba való belépéskor az autóra lefoglalás várna.

A jogszerűtlenül használt vörös rendszámával Kiss Szilárd nemcsak azt tudta elkerülni jó eséllyel, hogy a rendőr leintse, de üzletfelei akár azt is gondolhatták, hogy a korrupciós ügyekbe keveredett, 2015 elején letartóztatott, 2013-ban pedig a nemzetbiztonsági átvilágításon is megbukott férfi még mindig diplomata, és a magyar államot képviseli. Nem ez lenne egyébként az első eset, hogy Kiss megtéveszt másokat diplomatastátuszával kapcsolatban. A Népszabadság korábban arról írt, Kiss már külügyes megbízatása előtt diplomáciai rendszámos kocsival furikázott Moszkvában, és volt, hogy névjegyén megtévesztően a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet (Kerki) munkatársának adta ki magát. A rendszámügyről részletesen itt lehet olvasni.