Navracsics diplomatikusan bírálja a Fideszt Brüsszelből

2016.06.30. 07:06

"A magyar jobboldal aranytartalékának" nevezi a Heti Válasz Navracsics Tibort, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosát. A lap természetesen a Brexitről is kérdezi őt, de sokkal érdekesebbek a Fidesznek címzett finom bírálatai.

Ugye emlékeznek? Navracsics Tibor, Orbán Viktor egykori kabinetfőnöke, 2006-2010 között a Fidesz frakcióvezetőjeként küzdötte végig a nehéz ellenzéki éveket, aztán 2010 és 2014 között lényegében a második ember volt az országban, majd 2014-ben Brüsszelbe távozott.

Navracsics a betelepítési kvóta elleni népszavazásról korábban azt mondta: nincs kötelező betelepítési kvóta, ezért a magyar "Üzenjük Brüsszelnek"-kampány nehezen értelmezhető. Ezt azért nem hagyták szó nélkül itthon. Kósa Lajos szerint Navracsics a brüsszeli mundér becsületét védi, Kövér László szerint pedig megfertőzte őt a brüsszeli levegő. Navracsics erre az interjúban csak annyit mond: van olyan viszonyban mindkét fideszes politikussal, hogy ne a sajtón keresztül üzengetve rendezzék az ilyen nézeteltéréseket.

Navracsics tavaly novemberben (a menekültválság kellős közepén) keserűen jegyezte meg, hogy ő mindig Európa-párti politikus volt, de a magyar jobboldalon egyedül maradt ezzel. Az interjúban erről úgy beszél, hogy hiányolt egy olyan józan hangot, ami kimondja: Magyarországnak mégiscsak az unión belül van a helye. És egy jól célzott mondat:

Az én mentalitásom és értékrendem ugyanolyan maradt, mint amilyen 2014 ősze előtt volt.

Orbán Viktor most Lázár Jánost és Rogán Antalt versenyezteti a kormány második legerősebb emberének pozíciójáért. Ez vajon nem emlékeztet a 2010 és 2014 közötti Navracsics-Lázár meccsre? - kérdezi a lap, de Navracsicstól erre csak egy nagyon-nagyon diplomatikus válasz érkezik: büszke a közigazgatási és igazságügyi reformmal elért eredményeire.  

Tényleg ki kell irtani a kormányból a navracsizmust?

A lap rákérdez arra a pletykára, hogy biztossá kinevezése után a Fideszben állítólag kiadták a parancsot, hogy "az írmagját is ki kell irtani a navracsizmusnak". Navracsics nem tagadja, hogy ilyen viszonyok között távozott, annyit válaszolt:

Nem én adtam ki ezt az ukáz; azt kell erről kérdezni aki kiadta. 

Navracsicsnak az európai jobboldalon belül is komoly bizalmi tőkéje van. De vajon elfogadják-e valaha Európában Orbán Viktor egykori helyettesét, akit a biztosi meghallgatása idején egyenesen "Orbán építőmesterének" nevezett a Der Spiegel, és az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozásáért is őt kárhoztatta, holott épp ebben volt a legtöbb vitája a miniszterelnökkel. Navracsics válasza: az ő számlájára írták annak idején a médiatörvényt is, pedig azt sem ő terjesztette elő, ma pedig sem a zöld, sem a szocialista EP-képviselők részéről nem érzékel ilyen előítéleteket. 

Navracsics 2019-ig tölti be az uniós biztosi posztot. Utána vajon hazatér? Újabb diplomatikus válasz: "Azt, hogy mi lesz három év múlva, majd akkor gondolom végig."  • Hírek
  • Hírek