Emlékszik a Körmenden lányokat molesztáló, ablakokat törő migránsokra?

2016.07.04. 18:57

A rendőrség megszüntette a Körmendi Rendészeti Szakközépiskolában történt rongálás miatt 2016. május 4-én ismeretlen elkövető ellen indított szabálysértési előkészítő eljárást: a vizsgált cselekmény

a hatóság álláspontja szerint nem szabálysértés.

Ez az az eset, ami úgy indult, hogy a körmendi befogadóállomáson tartózkodó menekültek zaklatták a tornacsarnokban kézilabdázó lányokat, és a csarnok ablakait is betörték. De lássuk sorban a történéseket a vizsgálat lezárultáig :

Május 4.

A Körmendi Rendőrkapitányság rongálás szabálysértés elkövetésének gyanúja miatt eljárást indított ismeretlen tettes ellen.

Május 5.

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a rendészeti szakközépiskola testnevelő csarnokában kézilabdázó lányokat molesztálták, illetve zaklatták az intézet területén elhelyezett illegális bevándorlók. 

Ezt az ügyeletes tiszt felszólítása után sem hagyták abba. A rendőrség jelentése szerint betörték az ablakokat, 

mondta Lázár János, aki szerint

Orbán Viktor azt kérte Pintér Sándortól, hogy tegye meg a szükséges lépéseket.

Még aznap este megszólalt az ügyben a Vas megyei Rendőr-főkapitány, Tiborcz János is, aki cáfolta Lázár állításait, elmondása szerint 

Nem történt tettlegesség a helyszínen, a lányokat a migránsok egy csoportja megbámulta, fizikailag senkit sem bántalmaztak.

  • Nem tudni arról, hogy az ablakot berúgták.
  • Senki sem látta hogyan történt az eset.
  • Mivel az ablakok eleve repedtek voltak, az sem biztos, hogy azok rongálás miatt törtek be.
  • Nem kellett senkit, sehonnan kimenekíteni.

Május 6.

Kovács Zoltán kormányszóvívő szerint az előző nap tett kijelentések nem voltak légből kapottak,

a megállapítások az önkormányzati vezetőkkel egyeztetve

hangzottak el. 

Az Atv.hu aznap újabb cikket jelentett meg, amelyben újabb tanúk erősítették meg a körmendi migráns-sztori részleteit. Az egyik kézilabdás lány anyja szólalt meg, aki állítólag látta az esetet, illetve egy másik kézis meg nem nevezett hozzátartozója. Egy másik tanú Tompa László, a Pro Körmend Városszépítő Egyesület önkormányzati képviselője, aki nem látta a dolgokat, viszont állítólag szembetalálkozott a rendészeti szakközépiskola ügyeletes tisztjével, aki éppen jelentette az esetet felettesének.

Május 10.

Tiborcz János rendőrfőkapitány szerint a tornacsarnokának betört ablaka ügyében már huszonegy embert hallgattak meg, de a tanúk közül senki sem látta, miként tört be az ablak. A tanúk vallomása is változott: az egyik kézilabdás lány édesanyja látott migránsokat, akik a tábor területén

az épület falának támaszkodva napoztak, és az ablak párkányán ültek.

Bebes István, Körmend fideszes polgármestere a sajtótájékoztatón megköszönte a Belügyminisztériumnak a 24 millió forintos támogatást, amelyből máris nekiálltak bővíteni a város megfigyelőrendszerét,

az újabb kamerákat először az ideiglenes befogadótábor környékén kezdték felszerelni.

A polgármester emlékeztetett, hogy ő maga is tiltakozott a befogadóállomás létrehozása ellen, ám annak megnyitása óta azon dolgozik, hogy az minél kevésbé zavarja a város lakóit. 

Július 4.

a Körmendi Rendőrkapitányság a május 4-án indított vizsgálatot megszüntette: a vizsgált cselekmény a hatóság álláspontja szerint nem szabálysértés.