Balog kirúgja az egyik államtitkárát

2016.07.19. 19:24

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden kezdeményezte Köpeczi-Bócz Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár felmentését - közölte a minisztérium. Ez magyarul annyit jelent, hogy az államtitkárt Balog kirúgta. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleménye szerint a lépésre a 2014-2020-as uniós fejlesztési programok "szakpolitikai koordinálásának hiányosságai" miatt kerül sor.

Azt írták, hogy az új államtitkár kinevezéséig az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárság vezetésében a miniszter, azaz Balog "közvetlen irányítása alatt az általános helyettesítési rend érvényesül".

Köpeczi-Bócz Tamást tavaly nyáron nevezték ki államtitkárnak, az előző ciklusban pedig az Emmi uniós fejlesztések koordinációjáért és stratégiákért felelős helyettes államtitkára volt. Korábban ő volt Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium háttérintézményének, a Türr István Képző és Kutató Intézetének főigazgatója, ahol hivatali ideje alatt több mint 25 milliárd forintos EU-támogatást osztottak szét egyebek mellett roma programokra.

Korábban már írtunk róla, hogy Köpeczi-Bócz helyettes államtitkár hivatala igazolta többek között azokat a TÁMOP-os pályázatokat, amelyeket Hadházy Ákos feljelentése nyomán vizsgálnak a hatóságok. Az LMP-s politikus azért fordult a rendőrséghez, mert az Országos Roma Önkormányzat által meghirdetett "Híd a munka világába" program 5 milliárdos keretének egy 270 millió forintos részéből olyan beszerzéseket írtak ki, amelyek nem egyeztethetőek össze a program eredeti célkitűzésével, a romák munkához való juttatásával. Ráadásul a beszerzéseket jelentős túlárazásokkal bonyolították le.

Köpeczi-Bócz Tamás hivatala azonban azt állította, hogy a beszerzések elszámolhatóak voltak. Erre hivatkozva a nyomozást tavasszal le is állították. A Fővárosi Főügyészség költségvetési csalás gyanúja miatt azonban később újra elrendelte a nyomozást.