Felvonulást rendez az Uber szombaton

2016.07.19. 16:51
De ők nem tüntetnek forgalomlassítással, lesz viszont össznépi Pokémon-vadászat, és a Hősök terére vonulnak a közösségi ételmegosztósok is.

Az Uber július 24-én, vasárnap 12 órától "határozatlan ideig" nem lesz elérhető Magyarországon. Az Uber-sofőrök nem terveznek forgalomlassító demonstrációt, sem tüntetést a döntés miatt, de - ahogy írják - nem is fognak "egymás vállán sírni".

Ezért az Uber-sofőrök Az utolsó kör néven találkozót szerveznek szombaton délután 4-re a Hősök terére, ahonnan egy hat kilométeres, várhatóan dudaszótól hangos búcsúkörre indulnak a belvárosban. (A Facebookon még délelőtti dátum szerepel, de a szervezők időközben áttették az eseményt délutánra.) A sofőrök minden csalódott utast várnak, az utolsó útért senkinek nem kell fizetnie.

A felvonuláshoz csatlakoznak a Yummber nevű ételmegosztó alkalmazás ötletgazdái és felhasználói is - mondta el az Indexnek Kalmár Péter, a bevallottan az Uber mintájára kitalált szolgáltatás alapítója. A Yummber az Uberhez hasonlóan a sharing economy elve alapján működik, csak itt nem fuvart, hanem házi főztöt lehet egy online alkalmazáson meghirdetni.

Kalmár Péter korábban azt nyilatkozta: régóta tárgyalnak a Nemzetgazdasági Minisztériummal, ahol már készülőben van a "Lex Yummber", amelynek bevezetése után jelentősen egyszerűsödne - és kifehéredne - a szolgáltatás, mivel onnantól egyszerűen a szolgáltató cég fizetne be egy kedvező adót az önkéntes szakácsok helyett. Kalmár azonban az Uber kivonulásának hírére egy dühös blogposztban küldte el melegebb éghajlatra a minisztériumot. "Üldözzetek minket is basszátok meg, nem kell az Uber és az Airbnb háta mögött támogatni a kis magyar startupot. Köszi, nem kérek belőle. Egyedül ugyanis ez nem megy. Ez nemcsak szolidaritás az Uberrel (az is), hanem üzleti érdek is. (...) Azt is közlöm, hogy a kormány suba alatti tárgyalásai velünk, azaz a Yummberrel, mától kezdve semmisek a részemről. Dugjátok föl magatoknak a jóindulatotokat, meg a szabályaitokat is. Mostantól kezdve nincs több egyeztetés, nincs több zárt ajtók mögötti szupertitkos tárgyalás" - írta Kalmár.

A szombati eseményen azonban a blogbejegyzéssel éppen ellentétes stílust szeretnének képviselni a szervezők, így például egy másik, az Ubert (és a Yummbert) támogató startup, a Mosaik Pokémon-vadászatot tervez a Hősök terére, hogy az Uber búcsúja igazán kedves és cuki élmény legyen az anyázás helyett.

Ne maradjon le semmiről!