Korrupcióinfó: milliárdos pénzégetés történhet az Új Nemzedék Központban

2016.07.21. 11:19 Módosítva: 2016.07.21. 15:38

Nem sok eredmény látszik abból a közel 5 milliárd forint EU-s és állami támogatásból, amit az Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft. kapott a névből egyszerűen levezetett „Új nemzedék újratöltve" programra, amelyre egyedüliként pályázhatott a kiírás szerint. A fiatalok munkába állását segítő projekt keretében húsz kontaktpont irodájában hoznának létre közösségi tereket, valamint fesztiválokon és rendezvényeken tartanának előadásokat a megcélzott 12-35 éves korosztálynak. Az eddig kikerült közbeszerzések alapján viszont több száz millió forintot fizethettek ki furcsa és túlárazott megbízásokra – derült ki Hadházy Ákos, az LMP társelnökének csütörtöki 25. jubileumi korrupcióinfóján.

Hadházy és párttársa, Ikotity István közérdekű adatigénylésben fordult a központot felügyelő Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy mi valósult meg a kiutalt támogatásból, milyen szerződéseket kötöttek. A tárca viszont tovább irányította őket a központhoz, mondván nem ők az adatgazdák.

A kevés megküldött adatban és az eddig nyilvánosságra hozott közbeszerzésekben is sok gyanús tételt talált az LMP-s politikus:

  • 25 millió forintba került a honlapfejlesztés.
  • 24,8 millió forintot költöttek grafikai tervezésre és nyomdai munkákra.
  • 100 millió forintot számoltak projektmenedzsmentre a pályázat alatt.
  • 251 millió forintot költenek nem részletezett egyéb szakértői tevékenységre.
  • 340 millió forint a marketinges és kommunikációs büdzsé.
  • 1,6 milliárd forintot terveztek be személyi jellegű ráfordításokra és útiköltségre a 117 embert foglalkoztató cégnél. A 2015-ös évben a cégbeszámoló alapján nettó 231 ezer forint volt az átlagkereset, vagyis majd' 5 évig minden fizetés biztosított a támogatásból.
  • 36 millió forintot fizetnek a Humán Telex Kft-nek rendezvényszervezésre és PR-marketing tevékenységre. A Fradi vezérigazgatójának, Orosz Pálnak ez nem az első állami megbízása: 900 millió forintért egy másik vállalkozással együtt a Humán Telex fogja népszerűsíteni a 2024-es budapesti olimpiai pályázatot.

Hadházy felidézte azt is, hogy az Új Nemzedék Nonprofit Kft. nem először kapott állami támogatást: korábban 3 milliárd forintért valósíthatták meg az „Átfogó ifjúsági szolgáltatásfejlesztés a köznevelésben tanuló diákok esélyegyenlőségének növelése” című projektet. A pályázat furcsaságait először a 444 vette észre tavaly nyáron: a lap megírta, hogy az Új Nemzedék Központ környékén több fiatal, fideszes politikus is feltűnt, a közbeszerzések pedig ott is túlárazottnak tűntek. 310 millió forintot költöttek kommunikációra úgy, hogy igazából senki sem hallott a programról.

Ez feltűnt az Állami Számvevőszéknek is, amely idén tavasszal megvizsgálta volna az állami cég pénzügyeit, de az ellenőröket egyszerűen nem engedték be az épületbe. Az ÁSZ eleve azért ment a helyszínre, mert a szervezet nem küldte meg az ellenőrzéshez szükséges dokumentumokat. Az elmúlt évek pénzügyi beszámolói alapján tényleg gondok lehetnek a cég gazdálkodásában: a 2014-es adatok szerint négymilliárd forintos veszteséggel zárták az évet, ezt kozmetikázta a hárommilliárdos, rendkívüli bevételnek elkönyvelt támogatás. 2015-ben már 17 millió forintos nyereséggel zártak, de megint csak a pályázati bevételek fordították pozitívba a mérleget, valamint az, hogy eladták a zánkai úttörőtábort az Erzsébet Vagyonkezelő Zrt-nek.

Hasonló ügy miatt bukott az EMMI egyik államtitkára

Hadházy a sajtótájékoztatón kitért arra is, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden menesztette Köpeczi-Bócz Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárt. A lépést a 2014-2020-as uniós fejlesztési programok „szakpolitikai koordinálásának hiányosságaival” indokolta a tárca.

Az LMP társelnöke szerint Köpeczi-Bócz összefüggésbe hozható többek között a Híd a munka világába és az Öveges programmal is, mint EU-s pénzosztó: államtitkárként igazolta a TÁMOP-os pályázatok közbeszerzéseit. Ezek egy része összeegyeztethetetlen a programok célkitűzéseivel, de még túlárazottak is a piaci viszonyokhoz képest. Hadházy maga tett feljelentést a visszaélések miatt, amelyekben a hatóságok nyomozást rendeltek el. Az LMP társelnöke szerint így a politikus lehet az első államtitkár, akinek akinek nyilvánvalóan a korrupciós esetek miatt kellett távoznia.

EMMI: valótlanság

Az Emberi Erőforrások Minisztérium szerint valótlanságokat állít Hadházy Ákos. A minisztérium az elhangzottakra reagálva az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, Köpeczi-Bócz Tamást a 2014-2020-as uniós fejlesztési programok szakpolitikai koordinálásának hiányosságai miatt mentették fel.

A minisztérium szerint  ugyancsak valótlan az LMP társelnökének állítása az Öveges- és a Híd a munka világába programról, hiszen az Emmi amint tudomást szerzett a szabálytalanságokról, azonnal vizsgálatokat indított és hatósági bejelentéseket tett.

A vizsgálatok eredményeként a minisztérium az Öveges-program mintegy negyven kedvezményezettjével szemben visszakövetelési eljárást indított, valamint az Országos Roma Önkormányzat Híd a munka világába projektjének támogatási szerződésétől is elállt és visszakövetelte a teljes kifizetett támogatási összeget - közölték.