Még több kitüntetést kap vissza Áder

2016.08.21. 12:42 Módosítva: 2016.08.21. 21:39

Tóth Bálint matematikus professzor, Rózsa Péter újságíró, Péter Vladimir ötvös- és szobrászművész, Polgár András üzletember és Krausz Tamás történész is visszaküldi Áder Jánosnak a lovagkeresztjét azután, hogy a gyűlölködő blogbejegyzéseiről ismert és ezekért meg is büntetett Bayer Zsolt újságírót pénteken kitüntették ugyanezzel az állami elismeréssel.

Tóth Bálint, a Magyar Tudományos Akadémia doktora ezt a levelet írta a köztársasági elnöknek

„Elnök Úr!

2009. augusztus 20-án „több évtizedes, nemzetközileg is számon tartott tudományos, kutatói munkásság[om], oktatói és vezetői tevékenység[em] elismeréseként” a Magyar Köztársasági Érdemrend  Lovagkeresztjével tüntetett ki Dr. Sólyom László, a Magyar Köztársaság akkori elnöke. Ugyanezt a kitüntetést Ön a minap olyan személynek adományozta, aki a magyar társadalom széles körű konszenzusa – és a magam véleménye – szerint érdemtelen bármilyen elismerésre. Számomra vállalhatatlan, hogy e személlyel összefüggésbe hozható legyek, ezért kitüntetésemet visszaküldöm. Kérem, intézkedjék, hogy nevemet haladéktalanul töröljék a kitüntetettek listájáról.

Tóth Bálint

az MTA doktora a BME és a University of Bristol (UK) professzora az Academia Europaea tagja (MAE)”

rózsa péter

Rózsa Péter, a Magyar Televízió Kultúrház című műsorának korábbi vezetője és a Klubrádió munkatársa pedig csak egy képet tett ki a Facebook oldalára a kitüntetéséről ezzel a szöveggel: 

"Holnap postázom: vissza a feladónak. Az nem lehet, hogy egy lapon szerepeljek Bayer Zsolttal. Egy országban, de nem egy világban élünk."

Rózsa Péter az indexnek azt mondta, nem várja el másoktól, hogy visszaadják a kitüntetésüket, de ő úgy érezte, nem szeretné azt megtartani ezek után.

Bayer pénteki kitüntetése óta már Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok volt országgyűlési biztosa és  Kenyeres István biotudós is kijelentette, visszaadja a lovagkereszt kitüntetésüket. 

A Hvg.hu cikkünk megjelenése után írta meg, hogy Péter Vladimir Munkácsy Mihály-díjas magyar ötvös- és szobrászművész is visszaadta Köztársasági Érdemkeresztjét. Péter Vladimir a lap szerint így indokolta a döntését: 

"Tudomásomra jutott, hogy bizonyos Bayer Zsolt nevű - rasszista, antiszemita, uszító - újságíró Köztársasági Érdemkereszt kitüntetésben részesült. Magam is kaptam ilyent, 2007-ben.

Ez így nincs rendjén. Arra nincs befolyásom, hogy nevezett személynek ne adassék ilyen tisztesség, de számomra nyilvánvaló, hogy nem óhajtok azonos dicsőség-közösséghez tartozni vele.

Nincs más választásom, visszaszolgáltatom keresztemet.

​Péter Vladimir

Nyugalmazott egyetemi tanár

Tárgyalkotó művész​"

A lovagkeresztjét szintén visszaadó Polgár András, aki „a társadalmi esélyegyenlőség érdekében végzett sokoldalú támogató tevékenységéért" kapta a lovagkeresztet, azt írta a Facebookon, hogy „nem csak az vált világossá, hogy az Adományozónak egészen más az elképzelése az esélyegyenlőségről és az ennek megteremtése érdekében szükséges teendőkről, de egyenesen az - én értékrendem szerint - rasszista bűnözőket tartja érdemesnek piedesztára állítani."

Krausz Tamás az Eszmélet.hu-n írta azt, hogy „a 2010-ben létrejött neohorthysta tekintélyelvű rendszer a fehérterrort védelmébe vevő, rasszista uszítót, Bayer Zsoltot kitüntette. Ez a humanista eszmék által elkötelezett emberek számára elfogadhatatlan." Ezért visszaadja a 2005-ben kapott tisztikeresztjét.  • Hírek
  • Csok