Simicska megnyerte az oszlopháborút első fokon

IMG 5351
2016.09.15. 10:46

Simicska Lajos cégének adott igazat a bíróság első fokon. A Fővárosi Önkormányzat eszerint jogtalanul bontotta fel tavaly a hirdetőoszlopokról szóló szerződését a Mahirral - mondta az Indexnek Puskár Anett, a Mahir tanácsadója.

Tavaly év végén tört ki ugyanis Budapesten az oszlopháború, amikor a Fővárosi Önkormányzat hirtelen felbontotta a Mahir hosszú távú szerződését. A Mahir tíz évvel ezelőtt, tehát még baloldali vezetés alatt kötött szerződést a fővárossal a hirdetőoszlopok kihelyezéséről. Ez gyakorlatilag monopolhelyzetbe hozta a Mahirt a forgalmas csomópontokban, valamint belvárosi tereken. A fővárosi önkormányzat viszont csak tavaly ősszel ismerte fel, hogy előnytelen ez a szerződés. 

A főváros októberben egyoldalúan szerződést bontott Simicska Lajos reklámcégével, karácsony előtt pedig rendeletet alkotott, hogy elbontatja a budapesti közterületekről mind a 761 hirdetőoszlopát. Már-már komédiába illő jelenetek zajlottak néhány hete Budapest utcáin a Mahir Cityposter Kft. hirdetőoszlopainál. Amikor megjelentek a fővárosi cég emberei egy oszlopnál, hogy lebontsák, a Simicska által megbízott őrző-védők körbeállták. Később a bíróság jogerősen eltiltotta a fővárost a bontástól.

index
Fotó: Szabó Péter

A Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiuma a csütörtöki ítéletében kimondta, hogy a főváros "megalapozatlan okok" miatt mondta fel a szerződést, a döntés hatálytalan. A bíróság ráadásul elutasította a főváros ellenkeresetét, amely szerint a 2006-os (még a baloldali vezetés alatt kötött) szerződés semmis volt - mondta Puskár Anett, aki szerint totális győzelmet aratott a Mahir.

A bíróság azt is kimondta, hogy ha másodfokra kerülne az ügy, a jogerős ítéletig semmiképp nem lehet lebontani az oszlopokat. Az Mno.hu-nak a Fővárosi Önkormányzat jogi képviselője, Csikós Csaba már el is mondta: fellebbezni fognak az elsőfokú ítélet ellen.A fővárosnak 6,8 millió forint perköltséget is meg kell fizetnie.