Orosz befolyásszerzést vizsgáló parlamenti bizottságot akar az LMP

2016.11.18. 07:00

Az elmúlt hetek eseményei, a bőnyi rendőrgyilkosság orosz szálának napvilágra kerülése, valamint a Jobbik és a Kreml kapcsolatáról szóló hírek után a Lehet Más a Politika (LMP) az orosz befolyásszerzés nemzetbiztonsági vonatkozásait vizsgáló eseti bizottságot létrehozását javasolja. Az erről szóló országgyűlési határozati javaslat szerint a héttagú bizottság négy kormánypárti és három ellenzéki (MSZP, Jobbik, LMP) tagból állna – mondta el az Indexnek a párt elnökségi tagja, Ungár Péter.

Ungár Péter
Ungár Péter
Fotó: Facebook

Az októberben történt bőnyi rendőrgyilkosságról az  Index írta meg , hogy a gyilkos, azaz Győrkös István által vezetett Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) nevű neonáci szervezet orosz diplomatákkal gyakorlatozott együtt, az MNA által alapított weboldal, a Hídfő pedig az orosz katonai titkosszolgálattal (GRU) áll kapcsolatban. Később kiderült, hogy a Jobbik első számú külpolitikusa, Gyöngyösi Márton kétszer is találkozott a  Hídfő „újságírójával" , aki katonai múltjáról is beszélt neki és rendkívül tájékozott volt a donbasszi és szíriai orosz hadműveletekben. Putyin jobbkezének, Vlagyiszlav Szurkovnak a meghekkelt emailfiókjából az is kiderült, hogy jobbikos politikusok, köztük Szabó Gábor pártigazgató orosz vízumkérelme is személyesen nála landolt.

Legutóbb pedig Rogán Antalról írtuk meg, hogy oroszügyi tanácsadója régi bizalmasával és kávépartnerével,Kertész Balázzsal hozott létre egy olyan vállalatot, amin keresztül Roszatom-közeli pénzek áramolhattak volna a politikus környezetébe. Kutatkodásunk után a bizniszt gyorsan lefújták.

Ez nem boszorkányüldözés, hanem védekezés

Az LMP által kezdeményezett eseti bizottság a „Magyarországra irányuló orosz befolyásszerzéssel összefüggő, nemzetbiztonsági vagy korrupciós kockázatot jelentő ügyek hátterének kivizsgálására" jönne létre, konkrétan az alábbiak lennének a feladatai:

  1. a politikai pártoknak és a parlamenten kívüli politikai mozgalmaknak az Oroszországi Föderáció állami szerveivel, titkosszolgálataival vagy azokhoz köthető gazdasági szereplőkkel fennálló esetleges finanszírozási kapcsolatainak feltárása,
  2. a magyarországi székhelyű sajtótermékek és médiatartalom-szolgáltatóknak az Oroszországi Föderáció állami szerveivel, titkosszolgálataival vagy azokhoz köthető gazdasági szereplőkkel fennálló esetleges finanszírozási vagy intézményes együttműködési kapcsolatainak feltárása,
  3. a Kiss Szilárd-ügy és a magyar kormányzati tisztviselőket érintő esetleges további egyedi ügyeknek az orosz befolyásszerzéssel összefüggő nemzetbiztonsági vagy korrupciós kockázatainak feltárása.

Az Index kérdésére, hogy erre miért nem elegendő a nemzetbiztonsági bizottság, Ungár azt mondta, hogy a befolyásszerzési kísérletek újszerűsége és szokatlansága miatt úgy gondolják, hogy ezek minél jobb megismerése érdekében külön testület kell.

„A politikai fejlemények, amelyek az elmúlt időszakban Moldovában, Bulgáriában és Montenegróban voltak tapasztalhatóak, világosan mutatnak rá arra, hogy a közép-kelet európai régió, amelyhez Magyarország is tartozik, egyre inkább orosz befolyás alá kerül" – mondta el Ungár, aki szerint a paksi bővítéssel a magyar kormány is Moszkva mellett kötelezte el magát, ahogy „a Jobbik finoman szólva is közeli orosz kapcsolatairól" szóló hírek is azt mutatják, hogy egyre súlyosabb ez a probléma.

Fontos leszögezni, hogy nem boszorkányüldözésről van szó, hanem Magyarország szuverenitásának védelméről.

Mi bízunk abban, hogy ha ki tudunk alakítani hatékony védekező mechanizmusokat, azzal nemzetközi viszonylatban is példát tudunk mutatni" – tette hozzá az LMP-s politikus.