Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

106 ember életét sodorta veszélybe, 12 évet kapott

2016.12.13. 13:36

A Szegedi Törvényszék első fokon 12 év fegyházra ítélt egy román sofőrt, akit bűnösnek találtak

különös kegyetlenséggel, több ember és 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében és embercsempészés minősített esetében.

Az aradi férfi tavaly júniusban legalább 106 menekültet zsúfolt Mórahalmon egy szellőzés nélküli teherautó 2,5x5 méteres alapterületű rakterébe, hogy őket Ausztriába csempéssze. A túlterhelt jármű elindulni is alig tudott, néhány perc múlva az emberek dörömbölni kezdtek, késekkel megpróbálták a fémborítást kivágni azért, hogy levegőhöz jussanak. A sofőr ezt meghallva hajnali fél ötkor Mórahalom belterületén megállt, átszállt társa autójába. Úgy hajtottak el Románia felé, hogy a raktérajtót nem nyitották ki.

A belülről nem nyitható raktérből az embereknek csak hosszas próbálkozás után sikerült az ajtó egyik szárnyát annyira kifeszíteniük, hogy a zárat elérve kiszabadítsák magukat. Eközben bent már többen eszméletüket vesztették, hárman életveszélyes állapotba kerültek az oxigénhiány miatt.

A szakértői vélemény szerint a raktér levegője egy-két perc alatt felmelegedett. A bezsúfolt emberek - köztük gyermekek, csecsemők - az indulás után húsz-huszonöt perccel meghaltak volna.

Az MTI híradása szerint az ítélet nem jogerős, az elsőrendű vádlott és védője felmentés és enyhítés érdekében fellebbezett. A másodrendű vádlott - a másik sofőr -, akit vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettéért két év börtönre ítéltek, három nap gondolkodási időt kért.