Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Távoznia kell Kisléta polgármesterének, méltatlan

2017.01.27. 19:20

Méltatlannak mondta ki a polgármesteri tisztségre Madácsi Imrét, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisléta egykor fideszes, ma már független polgármesterét jogerős ítéletében a Nyíregyházi Törvényszék. Vagyis a törvényszék helybenhagyta az első fokon meghozott ítéletet.

Toma Attila, a törvényszék sajtószóvivője az MTI-hez pénteken eljuttatott, a polgármestert nem nevesítő közleményében azt írta, a bíróság nemperes eljárásban döntött Kisléta polgármesterének méltatlansági ügyében.

Egy év börtönt kapott

Madácsi Imrét, Kisléta 2014-ben megválasztott, akkor még Fidesz-KDNP-s polgármesterét 2015-ben a Debreceni Ítélőtábla jogerősen egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte kétrendbeli jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének büntette miatt.

Mivel a településvezető nem távozott posztjáról és a felmentésének ügyében sem hozott határozatot a képviselő-testület, méltatlanságának megállapításáért a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal a bírósághoz fordult. A Nyíregyházi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 2015 novemberében mondta ki először méltatlannak a posztra a polgármestert, akinek tisztsége 2016. január 11-én szűnt meg.

Madácsi Imre
Madácsi Imre

A 2016. április 24-én megtartott időközi kislétai polgármester-választáson ismét Madácsi Imre nyerte el a polgármesteri posztot, immár független jelöltként. A régi-új polgármester ellen közben egy másik ügyben is eljárás indult: a Fővárosi Törvényszék 2016. szeptember 28-án folytatólagosan elkövetett csalás és számvitel rendjének megsértése miatt nem jogerősen négy és fél év börtönre ítélte.

Majd újraválasztották

Toma Attila a Nyíregyházi Törvényszék most meghozott ítéletével kapcsolatban azt írta, az eljárást a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal kezdeményezte, mivel a kislétai önkormányzat képviselő-testülete a polgármester 2016. április 24-ei újraválasztása óta nem hozott döntést a településvezető méltatlanságával összefüggésben.

Az első fokon eljáró Nyíregyházi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság nem jogerősen kimondta, hogy a polgármester a tisztségre méltatlan, megjegyezve, hogy a méltatlanságot a bíróságok 2015-ben már megállapították, azonban a polgármestert 2016. április 24-én megtartott időközi választáson újraválasztották - közölte a sajtószóvivő. 

A korábbi méltatlanság kimondása is azon alapult - írta Toma Attila -, hogy a polgármestert előbb a Nyíregyházi Törvényszék, majd a Debreceni Ítélőtábla szándékos bűncselekmény elkövetése miatt végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Hangsúlyozta, mivel a polgármester az újraválasztása után is ezen büntetőítélet hatálya alatt áll, ezért polgármesteri tisztséget nem tölthet be.

Az elsőfokú ítélet ellen a polgármester fellebbezést jelentett be, és kérte a végzés megváltoztatását, a másodfokú bíróság azonban helybenhagyta a korábbi végzést, így a méltatlanság kimondása jogerőssé vált.