2017-es vagyonnyilatkozatok: Rogán Antal adósságcsapdában, Lázár Mercedest vett

vagyonnyilatkozat cover
Rogán Antal haveri kölcsönökből törleszti bankhitelét, de így is egyre nagyobb mínuszba kerül. Lázár János eközben jól bevásárolt műtárgyakból, autóból és földekből is, Fazekas Sándor pedig csak úgy falja a könyveket. Itt vannak a friss vagyonnyilatkozatok, melyeket a képviselőknek és minisztereknek január 31-én éjfélig kellett leadniuk.

Rogán Antal egyre mélyebb adósságcsapdában

Hiába nevezték ki 2015 őszén a Miniszterelnöki Kabinetiroda élére és tudott így a 224 ezres képviselői juttatása mellé még havi 1,1 milliós miniszteri fizetést is felvenni, Rogán a 2016-os évben még mélyebbre csúszott az adósságcsapdában. Banki megtakarításai egy év alatt 507 ezer forintról 446 ezerre apadtak, miközben tartozásai továbbra is kilátástalanul nőnek. A miniszter adósságcsapdába került: 2014-ben még 30 milliós, 2015-ben 28,8 milliós, 2016-ban pedig 27,7 milliós banki hitelét csak úgy tudja apránként törleszteni, hogy magánszemélyektől folyamatosan egyre nagyobb haveri kölcsönöket kap. Tavaly már 18,2 millióval lógott nagyvonalú ismerőseinek.

Ez viszont azt jelenti, hogy míg egy évvel ezelőtt csupán 43,5 milliós mínuszban volt, 2017 januárjában Rogán már -45,4 milliós pénzügyi vagyont nyög. Ezek után nincs mit csodálkozni azon, hogy vagyonbevallása szerint Rogán még mindig a 2013 szeptemberében szerzett iPad minijét gyűri, és egy ütött-kopott, 2014 májusi iPhone 5S-sről irányítja a kormánykommunikációt. Bevallott ingatlanvagyona változatlan: egy lakás a II. kerületben és egy nyaraló Balatonlellén. lakóház Szakonyfaluban némi réttel meg erdőkkel megdobva. Újdonság, hogy a vagyonnyilatkozatban feltűnik egy „szabadalmi jog bejegyzés alatt"-tétel, ami a híres-hírhedt informatikai találmányára utalhat – csak nem a mesés jogdíjak fogják majd kihúzni a jövőben az adósságból? 

Lázár bevásárolt: új autó, földek és műtárgyak

Lázár János magánszemélyek és pénzintézetekkel szemben fennálló tartozása ugyan csökkent - a tavalyi 81 millió helyett idén már csak 75 millióval tartozik - de vagyona a vagyonbevallása szerint nem nőtt, most hat millióval nagyobb mínuszban van. Megtakarításai 54 millióról 42 millióra csökkentek, ami vélhetően részben azért lehet, mert összesen közel negyven hektár erdőt és szántót vásárolt Hódmezővásárhely környékén 2016-ban, illetve míg tavaly nem szerepelt autó a vagyonbevallásában, idén egy Mercedes V-osztályú autóval gazdagodott. Ezen kívül további műtárgyakat is vásárolt, de sajnos nem részletezte, hogy miket – legutóbb viszont kézi csomózású perzsaszőnyegeket nézegetett a Bartók Béla úton. Miniszteri fizetése - havi 1,1 millió - és képviselői illetménye - havi 224 ezer - mellé Lázár osztalékból és földbérleti díjból időszakosan 12 millióhoz jut, erdőgazdálkodóként pedig egyszer kapott 3 milliót.

Szijjártó semennyit nem törlesztett szüleinek 

A külügyminiszter még mindig a nagyvonalú családi összefogást nyögi: 2014-ben vásárolt, delfines medencével felszerelt villájához eredetileg 79 millió forintot kapott kölcsön szüleitől, amiből a 2015-ben 15 milliót törlesztett, tavaly viszont egy forintot sem. Kicsit megrendítő egy politikusi vagyonnyilatkozatban a kézzel írt "saját szüleimmel szemben 30 millió forint" szöveget olvasni, viszont biztató jel, hogy Szijjártó megtakarításai 2016-ban 2,9 millióról 4,1 millióra nőttek. Szerencsére most nem olyan sürgős a szülőknek sem a pénz, miután a miniszter vasútfelújítási kartellezésbe keveredett apjának és társainak sem kell a hétmilliárdos bírságot kifizetniük, csupán annak ötödét. A külügyminiszternek bevétele továbbra sincs más, mint a képviselőknek járó 224 ezer forintja és az 1,1 milliós miniszteri fizetése, illetve változatlanul öt ingatlana.

Seszták csak készpénzben 18 milliót tart otthon

Seszták Miklós fejlesztési miniszter tavaly csak a nagyobb botrányok kerülték el, a nagy pénzek nem: képviselői és miniszteri fizetése szinte eltörpül a saját ügyvédi irodájától felvett osztalék mellett. A Seszták és Társai Ügyvédi Iroda ugyanis hihetetlen sikerszériát tudhat maga mögött. 2014-ben még csak 15 milliót, 2015-ben 35,9 milliót, 2016-ban viszont már nem kevesebb, mint bruttó 60,9 millió forintot fialt neki az iroda. Három kisvárdai háza és két budapesti lakása még mindig megvan – persze miért is adta volna el őket, mikor megtakarításai egyetlen év alatt 216-ról 289 millió forintra nőttek? Amiből a miniszter ráadásul 18,5 milliót készpénzben tart otthon. Ennél már csak az hihetetlenebb, hogy egy ilyen hatalmas vagyon mellett Seszták bevallása szerint még mindig tartozik valakinek 3 millió forinttal. Ezt magyarázza meg nekünk valaki!

Pintér nem siet egymilliárd forintja behajtásával

A belügyminiszter még mindig csak úgy tekinthető milliárdosnak, hogy nem kapta meg a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. eladása után járó 500 millió forintját, és emellett valamikor vissza kellene kapnia az általa baráti, családi kölcsönként adott 590 millió forintot is. Pintér Sándor nem siet ezek behajtásával, ami érthető, hiszen a mostani állapot szerint 264 millió megtakarítása van (forint, dollár, euró), bár ez nagyságrendileg 80 millióval kevesebb, mint tavaly volt. Az ingatlanportfoliója csökkent, nem jelentősen, egy darab ingatlanon adott túl tavaly, de így is maradt még 23 darab. A lényeg persze az, hogy a miniszter 1995-ben örökölt Wartburgja még mindig megvan.

Nagy pénzek mozdultak meg Gyurcsánynál

Gyurcsány Ferenc ingatlanjainak száma nem változott, ugyanaz a pápai lakása és kötcsei családi háza van. Autója továbbra sincsen. 61,7 millió forintos tartozása javulás a tavalyi helyzethez képest, akkor valamivel több mint 63 millióval tartozott. Tavaly azt írtuk, az Altus Zrt. 2015-ben nem termelt olyan jól, mint az előző évben, mivel Gyurcsány 94 458 628 forinttal kevesebb osztalékot tehetett zsebre. Idén már nem is szerepel a Zrt a vagyonnyilatkozatban, hiszen az hivatalosan a feleségéé lett. Szerepel azonban az Altus Portfólió Kft. - amelynek 100%-ban tulajdonosa az egykori miniszterelnök - és a cégből hivatalosan tulajdonosi osztalékként 2016-ban kivett 1,1 milliárd forint.

Ahogy megírtuk, tavaly februárban jelentette be Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, hogy kiszáll az üzleti életből. 2016 elején már egy német cégnek eladta a hengergumizó cégét, a Béta-Roll Zrt-t, októberben pedig a korábban sokat támadott cégétől, a Motimtól vált meg teljesen. A fenti 1,1 milliárdos tulajdonosi osztalék az utóbbi eladásából származó, adózás utáni összegből történhetett. Megtakarítása is nagyban változott cégei értékesítése után: a tavalyi 83 millió forinthoz képest 2016-ban 641 millió forintnyi értékpapírja lett.

Fazekas Sándor kolbász helyett könyveket fal

  • Orbán Viktor szegényebb lett, ingatlana és pénze is kevesebb, mint egy éve. Áder János azonban teszi szépen félre köztársasági elnöki fizetését, míg tavalyelőtt négymilliót, 2016-ban hétmilliót tudott megtakarítani.
  • Matolcsy György jegybankelnök bevallásából a feleségével együtt több mint 60 milliós megtakarítása is eltűnt.
  • Trócsányi László igazságügy miniszternek tavalyhoz képest 42 millióval csökkentek a megtakarításai, de nem kell aggódni, még így is 28,8 millió forint tartaléka van. A miniszteri alapfizetése mellett 910 ezer forintot vesz fel különböző egyetemektől, így havi bruttó jövedelme 2,1 millió forint. Ügyvédi irodájából továbbra sem vesz fel fizetést.
  • Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter megtartotta mind a 8 ingatlanát és az 1 milliós megtakarítását is. Az eddig 6800 kötetből álló könyvgyűjteménye viszont 8 ezresre duzzadt, úgy vásárolja a könyveket, mintha nem lenne holnap.
  • Simicskó István hadügyminiszter tavalyelőtti hatvanmilliós megtakarításából 2016-ban tízmilliót simán eltapsolt, főként a kincstárjegyekhez és a takarékbetétjéhez nyúlt hozzá. Hogy mire ment el a pénz, rejtély, ugyanis se ingatlana, se új kocsija nincsen. 
  • Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes két budapesti ingatlan felének tulajdonosa, egy balatonfenyvesi ingatlan haszonélvezője. Még mindig antik bútorokat gyűjt, a megtakarításai pedig 2016-ban 2 millió forinttal nőttek, egyről három millióra.
  • Kövér Lászlónak nem sikerült enyhítenie a globális tőke szorításán, sőt tavalyhoz képest 10 millió forintos banki tartozást halmozott fel. De legalább a megtakarításai nőttek 1,5 millió forinttal, így most összesen 4 millió forinthoz tud hozzányúlni. A havi bruttó jövedelme 1,7 millió forint, ezen kívül megmaradt a szigetszentmiklósi háza és a Skodája is.
  • Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető adóbevallásában nem sok változás történt tavalyhoz képest. Tartósan bérelt Mercedes Vivinó autója és BMW C650-es robogója mellé vett egy BMW GT 650-es robogót is. Orrkiülős csónakja továbbra is megvan, ennek negyedrészt tulajdonosa vagyonnyilatkozata szerint. A tavalyi 31 milliós adósságból sikerült két és fél milliót lefaragni. A tavalyi 2,6 milliós megtakarítása szinte változatlan: friss bevallása szerint 2,4 millió.
  • Vona Gábor nagy lépésre szánta el magát: tavaly októberben megszerezte első ingatlanát, Bórdudvarnakon vett egy legelőt – vagyis csak a fele részét. Az OTP-s megtakarítása 300 ezerrel csökkent, jelenleg 430 ezer forintja van OTP Prémium számlán, egyéb megtakarításai viszont egyáltalán nincsenek a Jobbik vezetőjének.
  • Fodor Gábor továbbra is felerészt tulajdonosa egy XIV kerületi lakásnak, egy gyöngyösi családi háznak és egy balatonmáriafürdői nyaralónak. Havi jövedelme kizárólag képviselői fizetése, 747 ezer forint. Autói továbbra is a '87-es Ford Orion, illetve a Skoda Superb, utóbbit lízingeli. A liberális politikusnak továbbra sincs tartozása, de tavalyi 7,1 millió forintos megtakarítása mára szinte megfeleződött. Legfrissebb vagyonbevallása szerint már csak 3,8 milliója van. Nem szeretnénk vészmadárkodni, de ha ez egy tendencia, a választás évében megszülető nyilatkozatban már csak pár forint marad. Reméljük, '18-ban is alapemberként számítanak rá egy esetleges balos összefogásban, és átlendülhet a nehéz időszakon.