Judit
3 °C
7 °C

OLAF-jelentés: Gyurcsány nem megy el a bizottsági meghallgatásra

2017.02.07. 10:13 Módosítva: 2017-02-07 12:59:22

Teljesen érintetlennek nevezete Budapest jelenlegi vezetését Tarlós István főpolgármester az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a 4-es metró beruházásáról szóló jelentésében észrevételezett szerződések ügyében.

Tarlós szerint Demszky furcsán reagált

A főpolgármester a Lánchíd Rádió reggeli műsorában kiemelte: egyetlen egy kivétellel valamennyi megállapítás a 2010. évi választást jelentősen megelőző időpontokat érinti. A legsúlyosabbak, így az Alstom-szerződések ügye is még a 2006. évi választások előtt születtek meg - mondta az MTI jelentése szerint.

Az egyetlen 2010 utáni észrevétel az OLAF részéről pusztán az ellenőrző mérnök cseréjére vonatkozik. Az ellenőrző mérnökkel a szerződést 2006 júniusától kötötték meg határozott időre 2012-ig. Azt írja erről az OLAF, hogy a mérnök szerepét egy olyan vállalat töltötte be, amely komoly összeférhetetlenségben állt több kivitelezési alvállalkozóval is, és szabálytalan kifizetéseket eszközölt.

Mint kifejtette, a mérnököt le akarták cserélni, ezért 2010 után kétszer is kiírtak közbeszerzést, de ezeket megtámadták feltehetően időhúzás céljából. A mérnök in-house beszerzése 2012 decemberében történt meg, amikor is a BKK Közutat - kormányzati hozzájárulással - megbízták az ellenőrzi tevékenységgel. Ezzel kapcsolatban az OLAF a közbeszerzési eljárás elmaradását helytelenítette, de egyúttal megállapította, hogy a mérnökcserével megszüntettek egy súlyos szabálytalanságot.

Tarlós István közölte, hogy a jelenlegi városvezetés rengeteg pénzt visszaszerzett a 4-es metró beruházáshoz kapcsolódó borzalmas szerződések újratárgyalásával, és 2011 januárban feljelentést tettek az ügyben.

Tarlós szerint Demszky Gábor volt szabad demokrata főpolgármester idején a főváros vezetése egy metrószerződést sem vitt be a Fővárosi Közgyűlés elé, nem tudni kik és hol döntöttek. Tarlós István furcsának nevezte, hogy Demszky Gábor anélkül, hogy meggyanúsítanák, ügyvédet fogad és hirtelen kijelenti, hogy semmihez nincs köze. Az a furcsa, hogy pont az ellenkezője hangzik el, mint korábban, azaz, hogy Demszky Gábornak van a legtöbb köze a 4-es metróhoz, és most az OLAF-jelentéssel 180 fokot fordult a dolog. Tarlós közölte, ezzel semmi olyat nem akar állítani, hogy Demszky Gábort konkrétan és biztosan jogi felelősség terhelné, de ez a magatartás furcsának tartható.

Gyurcsány és Gy. Németh nem megy el a bizottsági meghallgatásra

Hétfőn a Fidesz frakciója kezdeményezte, hogy a parlament gazdasági bizottsága vizsgálja ki a 4-es metró beruházása körüli korrupciós ügyet. A testület ezzel foglalkozó ülésére több egykori baloldali vezetőt is meghívnak:

  • Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt miniszterelnököket, 
  • Demszky Gábor korábbi főpolgármestert, helyettesét, Horváth Csabát 
  • és Gy. Németh Erzsébetet, aki korábban az MSZP, jelenleg a DK színeiben politizál a Fővárosi Közgyűlésben.

Gyurcsány Ferenc és Gy. Németh Erzsébet kedden közölte, hogy nem mennek el a bizottsági meghallgatásra. Gréczy Zsolt, a DK szóvivője ezt azzal indokolta, hogy az OLAF-jelentés megállapításai szerint az érintett időszak kormányai nem felelősek az ügyben, a jelentés a fővárosi vezetés és a fővárosi önkormányzati cégek felelősségét állapította meg.

Mint Gréczy elmondta, Gy. Németh Erzsébet nem városvezető és fővárosi céget sem irányított, ráadásul maga Tarlós István is azt mondta egy sajtótájékoztatón, hogy a DK fővárosi politikusa nem érintett az ügyben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?