OLAF-jelentés: Gyurcsány nem megy el a bizottsági meghallgatásra

2017.02.07. 10:13 Módosítva: 2017.02.07. 12:59

Teljesen érintetlennek nevezete Budapest jelenlegi vezetését Tarlós István főpolgármester az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a 4-es metró beruházásáról szóló jelentésében észrevételezett szerződések ügyében.

Tarlós szerint Demszky furcsán reagált

A főpolgármester a Lánchíd Rádió reggeli műsorában kiemelte: egyetlen egy kivétellel valamennyi megállapítás a 2010. évi választást jelentősen megelőző időpontokat érinti. A legsúlyosabbak, így az Alstom-szerződések ügye is még a 2006. évi választások előtt születtek meg - mondta az MTI jelentése szerint.

Az egyetlen 2010 utáni észrevétel az OLAF részéről pusztán az ellenőrző mérnök cseréjére vonatkozik. Az ellenőrző mérnökkel a szerződést 2006 júniusától kötötték meg határozott időre 2012-ig. Azt írja erről az OLAF, hogy a mérnök szerepét egy olyan vállalat töltötte be, amely komoly összeférhetetlenségben állt több kivitelezési alvállalkozóval is, és szabálytalan kifizetéseket eszközölt.

Mint kifejtette, a mérnököt le akarták cserélni, ezért 2010 után kétszer is kiírtak közbeszerzést, de ezeket megtámadták feltehetően időhúzás céljából. A mérnök in-house beszerzése 2012 decemberében történt meg, amikor is a BKK Közutat - kormányzati hozzájárulással - megbízták az ellenőrzi tevékenységgel. Ezzel kapcsolatban az OLAF a közbeszerzési eljárás elmaradását helytelenítette, de egyúttal megállapította, hogy a mérnökcserével megszüntettek egy súlyos szabálytalanságot.

Tarlós István közölte, hogy a jelenlegi városvezetés rengeteg pénzt visszaszerzett a 4-es metró beruházáshoz kapcsolódó borzalmas szerződések újratárgyalásával, és 2011 januárban feljelentést tettek az ügyben.

Tarlós szerint Demszky Gábor volt szabad demokrata főpolgármester idején a főváros vezetése egy metrószerződést sem vitt be a Fővárosi Közgyűlés elé, nem tudni kik és hol döntöttek. Tarlós István furcsának nevezte, hogy Demszky Gábor anélkül, hogy meggyanúsítanák, ügyvédet fogad és hirtelen kijelenti, hogy semmihez nincs köze. Az a furcsa, hogy pont az ellenkezője hangzik el, mint korábban, azaz, hogy Demszky Gábornak van a legtöbb köze a 4-es metróhoz, és most az OLAF-jelentéssel 180 fokot fordult a dolog. Tarlós közölte, ezzel semmi olyat nem akar állítani, hogy Demszky Gábort konkrétan és biztosan jogi felelősség terhelné, de ez a magatartás furcsának tartható.

Gyurcsány és Gy. Németh nem megy el a bizottsági meghallgatásra

Hétfőn a Fidesz frakciója kezdeményezte, hogy a parlament gazdasági bizottsága vizsgálja ki a 4-es metró beruházása körüli korrupciós ügyet. A testület ezzel foglalkozó ülésére több egykori baloldali vezetőt is meghívnak:

  • Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt miniszterelnököket, 
  • Demszky Gábor korábbi főpolgármestert, helyettesét, Horváth Csabát 
  • és Gy. Németh Erzsébetet, aki korábban az MSZP, jelenleg a DK színeiben politizál a Fővárosi Közgyűlésben.

Gyurcsány Ferenc és Gy. Németh Erzsébet kedden közölte, hogy nem mennek el a bizottsági meghallgatásra. Gréczy Zsolt, a DK szóvivője ezt azzal indokolta, hogy az OLAF-jelentés megállapításai szerint az érintett időszak kormányai nem felelősek az ügyben, a jelentés a fővárosi vezetés és a fővárosi önkormányzati cégek felelősségét állapította meg.

Mint Gréczy elmondta, Gy. Németh Erzsébet nem városvezető és fővárosi céget sem irányított, ráadásul maga Tarlós István is azt mondta egy sajtótájékoztatón, hogy a DK fővárosi politikusa nem érintett az ügyben.