Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Képmásügy: megint az Indexnek adott igazat az AB, kérdés, mire megyünk vele

2017.02.17. 07:10 Módosítva: 2017-02-17 13:25:23

Lehet, hogy majd évek, évtizedek múlva, vagy csak az idők végeztével ér véget az a rendőri képmások kitakarásáról szóló pingpongmeccs, melyben évek óta pattog a labda az Alkotmánybíróság (AB) és a bíróságok között. Csütörtökön épp az AB ütött nyerőt, ám a meccsnek koránt sincs vége.

Az Index 2011-ben közölt egy riportot egy budapesti tüntetésről. Szándékosan nem takartuk ki a fotókon a rendezvényt biztosító rendőrök arcát, mert nem értettünk egyet azzal, hogy a rendőröknek ezért a kialakult ítélkezési gyakorlat szerint kártérítés jár.

Tudtuk, hogy per lesz, de készek voltunk az Alkotmánybíróságra, vagy akár Strasbourgba is elvinni az ügyet, mert azt gondoltuk, a sajtószabadság, a közügyek megismerhetősége ebben az esetben előbbre való, mint a rendőrök képmáshoz fűződő joga: intézkedés közben a rendőr nem magánszemély, hanem az "állam arca". Nem véletlen, hogy mutatóba is alig találni olyan országot, ahol a tévékben, lapokban hozzánk hasonlóan kimaszkolnák a rendőrök arcát.

A rendőrök pereltek, 2012-ben első fokon, majd egy évre rá jogerősen is veszítettünk, a Kúria a felülvizsgálati kérelmünket elutasította, a rendőröknek kártérítést kellett fizetnünk.

Balra a rendezvényt biztosító rendőrök, jobbra tüntető rendőrök a 2011-es demonstráción a Kossuth téren.
Balra a rendezvényt biztosító rendőrök, jobbra tüntető rendőrök a 2011-es demonstráción a Kossuth téren.
Fotó: Barakonyi Szabolcs / Index

Az AB 2014-ben – némi meglepetésre – sajtószabadság-párti döntést hozott, és az Indexnek adott igazat: megsemmisítette a Fővárosi Ítélőtábla (FIT) jogerős döntését, kimondva, hogy ha a tudósítás fontos ügyről szól és a rendőr ábrázolása nem öncélú, nem jár neki kártérítés, amiért felismerhető felvétel jelent meg róla a médiában. Mindenki azt hitte, hogy az ügynek vége, ahogy a rendőrarcok körüli bohóckodásnak is.

Mindenki, kivéve a bíróságokat. A megismételt eljárásban 2015 őszén a FIT megint elkaszálta az Indexet. Ők máshogy értelmezték az AB-döntést, mint – az Alkotmánybíróságot beleértve – mindenki más, szerintük a tudósításhoz nem volt szükség a kivezényelt rendőrök fotójára, jár nekik a pénz, punktum.

Az Index a Kúriától kért felülvizsgálatot, ám a Kúria a FIT döntését 2016 tavaszán a hatályában fenntartotta. Ekkor már látszott, hogy egyfajta hatásköri vita van kibontakozóban: az Alkotmánybíróság szeretné, ha döntéseit a bíróságok az ítélkezés során teljeskörűen figyelembe vegyék, a bíróságok viszont ragaszkodnak hozzá, hogy az egyedi ügyekben a bírók az AB határozatait is maguk értelmezhessék, tehát maguk dönthessenek.

Ilyen esetekre szokott a Kúria sorvezetőként, a bíróságok által kötelezően figyelembe veendő jogegységi döntést alkotni. A korábbi, a rendőröknek járó kártérítésről rendelkező döntést az Index ügye miatt 2015 elején visszavonták, új azonban azóta sem született.

Az Index 2016 nyarán ismét az Alkotmánybírósághoz fordult. Az AB azonban még a mi ügyünk előtt, októberben hirdette ki a határozatait az ATV és a HVG szintén a rendőri kitakarásról szóló ügyeiben, és az orgánumoknak igazat adva elég egyértelmű üzenetet küldött a bíróságoknak: vagy hajlandók az ítélkezés során az Index ügyében született AB-határozat szempontjai szerint elvégezni a mérlegelést a sajtószabadság és a rendőr jogai között, vagy megsemmisíti az ítéleteiket.

Csütörtökön kihirdetett döntésével az Alkotmánybíróság a Kúria az Index eredeti perében született újabb ítéletét is megsemmisítette. Mivel ez a határozat már annak tudatában – sőt, pont azért – született, mert a FIT és a Kúria ugyanazt az első fokú döntést hagyták helyben, amit a korábban az AB alkotmányellenesnek talált, a testület ezúttal kicsit keményebben fogalmazott:

A bíróságoknak tehát – a Kúria döntésével egybehangzóan – továbbra is teljes az igazságszolgáltatási hatalma: az eléjük vitt jogvitát nekik kell a véglegesség igényével eldönteni. Ennek során azonban nem hagyhatják figyelmen kívül, nem alkalmazhatják szelektíven vagy megszorítóan az Alaptörvény egyes rendelkezéseit illetve azok kötelező erővel bíró alkotmánybírósági értelmezését.

Kérdés persze, hogy meghatja-e mindez a Fővárosi Ítélőtáblát, ahová a Kúria hamarosan visszautalja az ügyet, és az ügyben eljáró tanács hajlandó lesz-e elvégezni az AB által elvárt mérlegelést, vagy megint a rendőröknek adnak igazat, tovább folytatódik a jogvita, és további, egyre hosszabb cikkeket kell még írnunk a témában.

Cikkünk első verziójából kimaradt, hogy az Index alkotmánybírósági beadványát az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet jogászai – Majtényi László és Somody Bernadette – készítették, pro bono. A hibáért elnézést kérünk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?