Cigányok kiirtásával fenyegetőzött, bíróság elé kerül

2017.02.23. 08:43 Módosítva: 2017.02.23. 08:43

A Hódmezővásárhelyi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a helybeli férfival szemben, aki a roma kisebbséghez való tartozásuk miatt fenyegetett meg egy családot, közölte a Csongrád Megyei Főügyészség. Az ügyészség a férfit közösség tagja elleni erőszak bűntettével vádolja, írja az MTI.

A vádirat szerint 2016. május 2-án este a vásárhelyi férfi az utcán szóváltásba keveredett a sértett család férfi tagjával. A vádlott azt kiabálta a roma férfinak, hogy "mit képzeltek ti cigányok, azt hiszitek, hogy nektek mindent lehet?". Azt is mondta, hogy a sértetteket "ki kellene nyírni".

A kiabálásra felfigyeltek a roma férfi hozzátartozói is, ők is kimentek az utcára, ahol a vádlott folytatta a szidalmazást. A férfi ekkor már azt kiabálta nekik, hogy ki fogja szúrni a szemüket, az egyik mozgáskorlátozott romát azzal fenyegette, hogy kilöki a tolószékből, a gyerekeknek pedig azt mondta, hogy földhöz vágja őket. Közben újra és újra azt ismételgette, hogy ki kellene irtani őket.

Az ordibálást csak akkor hagyta abba, amikor a romák rendőrt hívtak. Az ügyészség szerint "az erőszakos cselekményekkel is fenyegetőző vádlott a sértettek roma etnikumhoz tartozása miatt olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsított, amely alkalmas volt arra, hogy a sértettekben riadalmat keltsen".