Stadler különös visszaesőként öt évet kapott

2017.03.03. 11:27 Módosítva: 2017.03.03. 15:54

Öt év börtönre ítélte a Kecskeméti Törvényszék költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás miatt Stadler Józsefet negyedik büntetőperében péntek délelőtt - közölte az MTI. Az ítélet nem jogerős.

A bíró szerint Stadler Józsefet mint különös visszaesőt öt év börtönnel sújtotta és öt évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától és vezető tisztség betöltésétől a bíróság. Meg kell fizetnie a több mint 600 ezer forint bűnügyi költséget is.

A vádirat szerint az egykori vállalkozó 2007 és 2010 között az érdekeltségébe tartozó gazdasági társaságok nevében kibocsátott és befogadott valótlan tartalmú számlák felhasználásával, jogtalan haszonszerzés céljából általános forgalmi adót kísérelt meg visszaigényelni.

Enyhítő körülménynek tekintették az esetek óta eltelt hosszú időt, 7-10 évet, ami megközelíti az elévülési időt, valamint a vádlott egészségi állapotát (idült hasnyálmirigy gyulladásban szenved és cukorbetegsége miatt rendszeresen inzulinra szorul).

A Blikk azt írja, a bírói tanács döntése szerint Stadler József legkorábban büntetése felének (két és fél év) letöltése után bocsátható szabadlábra. Stadler felmentésért fellebbezett: "ha be kell vonulnom, feldobom a trutyit, én a börtönkórházban meghalok" - nyilatkozta.

Az üzletembernek nem kell most börtönbe vonulnia, hiszen a bíró nem rendelte el az előzetes letartóztatását. Az ítélet nem jogerős, másodfokon folytatódik a Szegedi ítélőtáblán a több éve zajló ügy. A vádirat szerint Stadler 2007-2010 között valótlan tartalmú számlák felhasználásával, jogtalan haszonszerzés céljából adót kísérelt meg visszaigényelni, 420 millió adótartozással vádolják.