Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elmúlt ötven? Akkor menjen vastagbélszűrésre!

2017.03.07. 16:57 Módosítva: 2017-03-07 17:25:03

Idén ősztől országossá válik a vastagbél szűrési program: a daganatos betegségek megelőzésére az 50 év feletti korosztálynak érdemes elmenni az ingyenes vizsgálatokra a háziorvoshoz. 

A rosszindulatú vastag- és végbéldaganatok előfordulása a 40 év felettiek körében rohamosan növekszik, 60 éves kortól pedig 5 évenként megkétszereződik.  A vastagbélrák a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés Magyarországon. Évente 10 ezren betegednek meg, és a betegek közel fele veszti életét. Ez a daganat ugyanakkor korán felismerve kifejezetten jól gyógyítható.

Magyarországon tavaly indult egy pilot projekt a szűrésekre, ezt fogják most országossá tenni. A háziorvosok levélben keresik meg az 50 feletti korosztályt, mondta  Szentes Tamás országos tisztifőorvos.

A vizsgálat kétlépcsős. Először székletmintát vizsgálnak, ami gyors és fájdalommentes. Ezeket két évente kell megismételni. Ha a laboreredmény vért mutat ki a székletben, vastagbél-tükrözéssel (kolonoszkópia)  lehet tisztázni ennek okát. A  kolonoszkópos vizsgálat elvégzésére az esetek kevesebb mint 10 százalékában kerül sor. A beavatkozás alapvetően nem fájdalmas, inkább kellemetlen. Érzéstelenítőt kap a páciens, de végezhető altatásban is. Előnye az is, hogy ha találnak polipot, azt azonnal el lehet távolítani.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár azt mondta: az érintett korosztály 1,8 millió embert jelent. Az uniós program 2019-ig tart, amihez több mint hatmilliárd forint EU-s támogatás kap Magyarország. A program zárása után a magyar kormány finanszírozza tovább a vastagbél szűrést, és akkortól már kötelezővé tennék a háziorvosoknak a programban való részvételt.

Egy 2013-ban készült, hosszú távú, nagy esetszámú amerikai tanulmányból kiderült, hogy a tízévenkénti béltükrözéssel csaknem felére csökkenthető a rák kialakulásának kockázata. Ha az 50 évesnél idősebbek teljes vastagbélrendszerét tízévente tükrözéssel szűrik, akár 40 százalékkal is csökkenhet a rákkockázat. Akinek vastagbélrák fordult elő a családjában, még gyakrabban kellene szűrésen részt vennie.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere azt mondta: Csehországban a célzott szűréseknek köszönhetően harmadával tudták csökkenteni a végbélrák okozta halálozást. Előrelépést jelenthet a megelőzésben, ha a felsőfokú végzettségű szakápolók is bekapcsolódhatnak egyes gyógyítási folyamatokba, írja az MTI.

Jó hír: az életmód javításával csökkenthető a kockázat

Spanyol onkológusok kimutatták, hogy az életmód nagyobb hatással van a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatára, mint a genetika. Az IDIBELL kutatóintézet Víctor Moreno vezette bélrákkutató csoportja a Scientific Reports című tudományos folyóiratban bemutatott tanulmányukban 10 106 résztvevő genetikai és életmódbeli adatait használták fel kutatásukhoz. Valamennyiüket kikérdezték az összes kockázati tényezőről, mint például az étrend, a testmozgás, a testtömegindex, az alkoholfogyasztás, és a rákbetegség a családban. Rákbetegek egy 1336 fős alcsoportjában és egy 2744 fős kontrollcsoportban vérvizsgálatot végeztek, hogy megállapítsák a genetikai hajlamot a vastag- és végbélrák kialakulására.

Az összes adatot egybevetve állapították meg a szakemberek, hogy az életmód nagyobb hatással van a bélrák kialakulására, mint a genetika. Azt is kiszámolták, hogy ha az egyén változtat a kockázatos életmódon, például ha egészséges testsúlyt ér el, az kompenzálhat 4 genetikai kockázati allélt.