Nem tudták elsőre újraválasztani Áder Jánost

Államfőt választ az Országgyűlés

Vége
majtenyi ader 2017
joobs
nyg
2017.03.13. 13:04

Összefoglaló

Öt éves ciklusának végén ismét Áder Jánost támogatja az államfői posztra a Fidesz-KDNP.
Ellenzéki oldalon az is eredmény, hogy sikerült államfőjelöltet állítani Majtényi László személyében.
A Jobbik nem állított jelöltet.
Bár Ádergyőzelme a kormánytöbbség révén borítékolható volt, a Fidesz a szokásos sorosgyörgyözéssel vette elő az ellenzéki jelöltvolt ombudsmant, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnökét.
A két államfőjelölt a parlamentben mondott beszédet. Majtényi László a jogállam és a demokrácia visszaállításáról beszélt, Áder János saját eddigi tevékenységéről - kerülve a belpolitikát.
A szavazás első fordulójában nem volt meg a kétharmad. Ádert csak a Fidesz és a KDNP támogatta 131 szavazattal, Majtényi 44-et kapott.
A második fordulóban már csak egyszerű többségre volt szükség. Áder Jánost 131 szavazattal választották államfővé. Majtényi László ekkor 39 szavazatot kapott.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Elkezdtek csengetni a képviselőknek, hogy térjenek vissza a terembe, ami azt jelenti, hogy mindjárt ismerteti az eredményt Kövér László házelnök. Majtényi László is visszatért már a páholyába. Papírforma szerint csak annyi a kérdés, Ádert hány szavazattal választják elnökké (emlékeztetőül: 131 kormánypárti képviselő van).

  • Több képviselő is lefotózta a szavazatát, egy balos politikus meg is mutatta nekem az előbb, micsoda meglepetés, hogy Majtényira szavazott.

    Posztolni azonban ezt nem lehet, hiszen a szavazás alapvetően titkos. A fideszes Nyitrai Zsolt viszont még az ikszelés előtt kitöltetlen formában posztolta a szűz szavazólapot, amely így néz ki.

  • Megnéztem a büféket, ahol a két jelölt támogatói elpogácsázhatják a szünet unalmas perceit. És bár mindkét jelölt, ugye, egyenlő feltételekkel indul, Áder János vendégei kétszer akkora teremben kaptak helyet, mint Majtényi támogatói. Mindenki elfér persze kényelmesen.

  • Újabb szavazást kell tehát tartani, a jobbikos képviselők ezen sem veszik fel a szavazólapot. Alig hogy befejezte Kövér az eredmények ismertetését, a jobbikosok elhagyták a terem környékét is.

    A második fordulóban ezúttal a DK-sok sem veszik fel a szavazólapot, ugyanis itt már elég a feles többség az elnök megválasztásához. Vagyis nem múlik azon semmi, hogy a bojkottáló Gyurcsányék szavaznak-e vagy sem.

  • A baloldal államfőjelöltje azt mondta az Indexnek, hogy valóban úgy hallotta, hogy a beszéde közben egy fideszes odakiabált neki, hogy Soros Györgynek köszönje a jelöltségét. Nem tudja, ki volt, csak azt észlelte, hogy jobbról jött a hang. Hozzátette, hogy ez a sorosozás kissé szórakoztatja is már.

  • Még tart a szünet, számolják a voksokat, nem is 199-et kell, ugyanis a Jobbik 24 képviselője ígéretéhez híven nem vette fel a szavazólapot. Így tehát 175 szavazatot számolnak meg annyi idő alatt. Érdemes lesz majd figyelni, hogy meglesz-e a 131 szavazat Ádernek, ennyi Fidesz-KDNP-s képviselő van. Balos képviselők azt mondták, figyelték, hogy a fideszeseknek kell-e fotózniuk a szavazatukat, de nem látták, mert mindenki a fülkében töltötte ki titkosan.

  • A szünetben most az a téma a baloldalon, hogy Majtényi beszéde közben egy fideszes képviselő beszólt az elnökjelöltnek. Amikor Majtényi azt sorolta, kinek mond köszönetet a jelöltségért, egy fideszes állítólag bekiabált, hogy köszönje Soros Györgynek, és erre reagálta Majtényi, hogy Sorosnak most nem köszöni. Nem tudni, ki volt ez a karakán fideszes, így nem tudom megkérdezni tőle, így történt-e.

  • Igazából senki nem tudja, hogy miért van szükség 80 perces szünetre, ebből 40 perc a szavazás, a többi a szavazatszámlálás. De inkább alaposabban számolják, mint rosszul. A képviselők jó része már le is szavazott, és többen a büfét keresik.

  • Az előbb hozták meg az urnákat az ülésteremhez, a képviselők majd a terem Duna felőli oldalán adhatják le a szavazataikat a beszédek után. A titkos szavazás a tervek szerint 40 percig tart majd, a folyosóra csak a parlamenti képviselők léphetnek be, így onnan fotót ne várjanak. A szavazás eredményét majd a házelnök ismerteti a szünet után.

  • A Fidesz-KDNP, nem kérdés, Áder Jánosra, az MSZP és az LMP frakciója pedig Majtényi Lászlóra szavaz.

    A jobbikosok közvetlen elnökválasztást szeretnének, így ők kimaradnak ebből a szavazásból, fel sem veszik a szavazólapot - mondta előbb Volner János.

    A DK-sok pedig, akik ugyebár bojkottálják a parlamentet, csak az első fordulóban szavaznak Majtényira - hogy így megakadályozzák Áder kétharmados megválasztását.  A második fordulóban, amikor már csak feles többség kell, Gyurcsányék nem veszik fel a szavazólapot.

  • Bár előbb azt írtam, a kormánypárti képviselőket úgy lehet felismerni, hogy kokárdát viselnek, Gyurcsány Ferenc felülírta a szabályt. A DK vezetője ugyanis szintén kokárdát tűzött. Bár őt aligha nézik majd fideszesnek.

  • Majtényiék elvonultak a Varga Béla terembe, vagy hétköznapibb nevén, a büfébe. A Jobbik-frakció pedig a Szent Korona előtt a lépcsőnél gyülekezik „frakciófotózásra” – árulta el Volner János frakcióvezető. Fodor Gábor pedig a koronánál bőszen telefonál. Azt sajnos még nem tudtam kideríteni, mit csinálnak a fideszesek, mert a terem előtti folyosóra sem engedik be a sajtó képviselőit.

  • Előbb megérkezett a Parlamentbe Majtényi László, az MSZP-s Hiller Istvánnal, a DK-s Vadai Ágnessel és Varju Lászlóval sétált végig az ülésterem mellett, a korona melletti úgynevezett piros társalgónál a párbeszédes Szabó Tímea köszöntötte puszival. Hiller korábban azt ígérte, a vállán hozza be Majtényit. Nem így lett.

  • Ezt a poént maga Hiller István, a parlament MSZP-s alelnöke sütötte el az imént. A baloldal államfőjelöltje és vendégei, támogatói az épület előtt, József Attila szobránál gyülekeznek, innen érkezik majd be fél tíz előtt a terembe Majtényi. Feltehetően nem Hiller István vállán.

  • Amúgy az elnökválasztás kezdete előtt egy órával nincs sok nyoma az ünnepélyességnek a Házban. A mai eseményre annyi utal, hogy előkészítették már a folyosót, ahol a képviselők szavazni fognak, illetve a szakértői páholyoknál feltüntették, hová ülhetnek majd a volt közjogi méltóságok, az egyházi méltóságok, illetve a jelöltek vendégei.

  • Onnan lehet könnyen megismerni most a kormánypárti képviselőt a Parlamentben, hogy kokárda van rajta. A Fidesz-KDNP-s képviselők szinte kivétel nélkül kitűzték, nem fogom listázni, ki nem.

Vissza az összes bejegyzéshez