Minden kezdődik elölről az arab sakkozó ügyében

2017.03.14. 12:04
A szegedi ítélőtábla hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet annak az egyesült arab emírségekbeli sakkvezetőnek az ügyében, akit állítása szerint 2012. június 2-án rendőrök vertek meg Szegeden.

A törvényszék tavaly tavasszal felmentett két rendőrt a hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás és a súlyos testi sértés kísérletének vádja alól. A bíróság az egyik, azóta leszerelt rendőrt, valamint az arab férfi és társa elfogásában közreműködő taxist közúti veszélyeztetés bűntettében bűnösnek találta.

Az elsőfokú ítélet szerint 2012. június 2-án illegális migránsokat kereső, járőröző rendőrök azt hitték két arab férfiról, hogy határsértők. Az arab férfiak pedig úgy vélték, ki akarják rabolni őket, nem ismerték föl, hogy rendőrök akarják őket igazoltatni, ezért futásnak eredtek.

Szaúd Mohamed al-Marzúki több száz méteres autós és gyalogos üldözés után érték utol, azt követően, hogy egy taxi elé vágott. A férfit elmondása szerint a földre rántották, majd testét és fejét ököllel ütni, és rugdosni kezdték.

Az elsőfokú eljárás során nem sikerült kétséget kizáróan megállapítani, hogy a rendőrök bármilyen módon bántalmazták volna a sértettet. A törvényszék azonban megállapította, a jelzés nélküli szolgálati autót vezető rendőr a közúti közlekedésre vonatkozó szabályok szándékosan megszegte, ezzel veszélyhelyzetet idézett elő, amikor hirtelen, kis ívben a rohanó arab férfi elé kanyarodott. A törvényszék kimondta, a taxis egyértelműen anélkül avatkozott be a rendőri intézkedésbe, hogy arra felkérték volna.

A per ügyészi fellebbezést követően került a Szegedi Ítélőtáblára. A táblabíróság hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és új eljárásra kötelezte a törvényszéket. Jogszabályváltozás miatt a megismételt elsőfokú eljárásban a törvényszék katonai tanácsa jár majd el.

Harangozó Attila tanácsvezető bíró a határozat indoklása során kifejtette, 

az ügyészség kezdeményezése ellenére nem tett meg mindent a törvényszék azért, hogy meghallgassa a sértetteket, így az elsőfokú ítélet megalapozatlan.