Állampolgárság-biznisz: 55 büntetőeljárás indult

2017.03.16. 18:30

Évek óta téma a sajtóban, hogy amióta egyszerűsített eljárásban megszerezhető a magyar állampolgárság, ezrével jutnak hozzá csalók a határon túlról. 

Szabó Tímea a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke
Szabó Tímea a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A Párbeszéd képviselője, Szabó Tímea írásbeli kérdésben fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez a következő kérdésekkel:

  1. A kormány tud-e arról, hogy hány személynek állíthattak ki a magyar hatóságok hamis útlevelet?
  2. Milyen nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek azok a bűnözők, akik számára hamis útleveleket állítottak ki a magyar hatóságok?
  3. Milyen garanciák vannak arra vonatkozóan, hogy az állampolgársággal való üzletelés nem folytatódik a jövőben?
  4. Mennyi ember ellen indult az ügyben nyomozás? Ebből mennyi ügyintéző és mennyi azok száma, akik hamis útlevelet igényeltek?

A miniszter a Parlament honlapjára felkerült válaszában azt írja, hogy a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok megtesznek mindent annak érdekében, hogy az érintett cselekményeket felderítsék. Majd megkerülve pár kérdést hozzáteszi:

A kérdésben foglaltakkal kapcsolatosan összesen 55 büntetőeljárás indult, amelyből 11 felfüggesztéssel, 16 vádemelési javaslattal és 2 megszüntetéssel került befejezésre. Jelenleg 26 büntetőeljárás van folyamatban.

Ugyanebben a témában a képviselőnő Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert is megkérdezte, konkrétan: „Megfelelőek-e a jelenlegi jogszabályok az állampolgársággal kapcsolatos csalások kiküszöbölésére?”

A szolgálatokat is felügyelő Lázár szinte megismételte az egy héttel korábbi válaszát, csak annyit tett hozzá, hogy szigorították a rendszert, így minimálisra csökkent a visszaélések kockázata.

A magyar állampolgárság-biznisz

Az Index korábban cikksorozatban tárta fel, hogy a hebehurgyán megalkotott kettős állampolgárság, hivatalos nevén az egyszerűsített honosítás hogyan hozta törvényszerűen magával azt, hogy oroszok, ukránok tömegével kaphattak magyar állampolgárságot.

Erre kiterjedt maffiahálózatok jöttek létre Ukrajnában, Oroszországban és nálunk is. A magyar állampolgárság megszerzéséhez gyakorlatilag nem kellett más, csak hamisítani egy papírt egy jó régi magyar ősről, utána pedig megvesztegetni valamelyik falusi vagy kisvárosi polgármestert, hogy igazolja, hogy a kérelmező tud magyarul.

Semjén Zsolt korábban még arról beszélt a Parlamentben, hogy valószínűleg hazaárulás állhat az Index cikksorozata mögött.