Ha autózik, figyeljen! A rendőrök a fénysorompóknál lesznek

2017.03.16. 13:09 Módosítva: 2017.03.16. 13:09

A rendőrség márciusban több helyen ellenőrzi az autósokat a vasúti átjáróknál. Az intézkedés oka, hogy az év első két hónapjában 6-ról 13-ra nőtt a vasúti átjárókban történt balesetek száma. Ketten meghaltak, ketten súlyosan, hárman könnyebben sérültek. Nyolc baleset szerencsésebben végződött, nem sérült meg senki, közölte a MÁV kommunikációs igazgatósága.

Az ilyen balesetek hátterében száz százalékban a figyelmetlenség és a KRESZ megszegése áll. Szinte mindegyik ilyen balesetet az okozta, hogy az autósok túlbecsülték saját képességeiket, megpróbáltak átérni még a vonat előtt, esetleg egy pillanatra kihagyott a figyelmük. Az okok között szerepel a gyorshajtás, az agresszív vezetési stílus, a tilos jelzés figyelmen kívül hagyása, a vezetés közbeni telefonálás is. Hat éve nem történt olyan baleset, amelyet rossz fénysorompó okozott.  

A rendőrség a MÁV-val közösen ellenőriz. Szórólapokkal hívják fel a figyelmet arra, hogy a KRESZ betartásával a balesetek megelőzhetőek. A vasútbiztonsági szakértők megvizsgálják az átjárók, a fénysorompók, sorompó csapórudak és a táblák állapotát, illetve az úttestekről a vasúti pálya beláthatóságát is.