A megbilincselt Budaházy nem biztos, hogy a rendőröket akarta lefejelni

2017.03.29. 17:30

Jogerősen felmentette a Fővárosi Ítélőtábla Budaházy Györgyöt a hivatalos személy elleni erőszak vádja alól egy nyolc évvel ezelőtti ügyben.

Az egész a 2009. március 15-ei ünnepségen történt, ahol Budaházy maszkban jelent meg a Március 15. téri fővárosi ünnepségen, hogy megzavarja Demszky Gábor beszédét. Mint akkor írtuk: „A hivatalos program befejezését követően több rendőri egység állította elő a rendezvényen maszkban tartózkodó, arról éppen távozó Budaházyt.” A rendőrség akkor azt állította, hogy „az előállítás során Budaházy megkísérelte lefejelni, majd szándékosan megrúgta az egyik rendőrnőt, később pedig az Erzsébet híd lábánál megtaszította az őt előállító három rendőrt.”

DSC 7054
Fotó: Bődey János / Index

Nem ez volt a legsúlyosabb ügye Budaházynak; ez ugyanaz az év volt, amikor a képviselők elleni merényletek tervezése miatt előzetesbe is került és bűnszervezetben elkövetett terrorcselekményekkel vádolták meg – emiatt 2016-ban első fokon 13 évet kapott.

Ehhez képest a március 15-i balhé pimf ügy, mégis nyolc év telt el, mire most megszületett az ítélet. Méghozzá felmentő – az indoklás szerint ugyan Budaházy a fejét hátralendítő mozdulatot tett az előállítás során, de erről „nem volt minden kétséget kizáróan bizonyítható, hogy az a mögötte haladó rendőr eltalálására irányult volna”. Budaházy György az eljárás során végig tagadta a cselekmény elkövetését – írja az MTI.