Szürreális megfélemlítő játszma közepébe keveredtek a CEU-tiltakozók

2017.04.06. 12:13 Módosítva: 2017.04.06. 12:14

A CEU-törvény elleni keddi tüntetésen a Parlament előtt titokzatos "kidobókba" ütköztek a tiltakozók, mégpedig szó szerint. Mint az alábbi videón látszik, az épületet védő rendőrsorfal előtt kigyúrt férfiak ácsorogtak, és tartották vissza a tömeget. Kérdésre sem árulták el, mit csinálnak ott, és kik ők. Erőszakosnak tűntek, volt olyan pillanat, hogy egyiküket le kellett fogni, nehogy nekiugorjon valakinek. 

Furcsa kidobók zavarogtak a CEU-tüntetésen, állítólag rendőrök

A rendőrség másnap a kérdéseinkre azt mondta, ők civil ruhás rendőrök voltak, és mindenben megfelelően jártak el.

Ám ez minimum csúsztatás.

Az Index ügyvédje szerint ilyen egyszerűen nem létezik, törvényesen egy rendőr nem csinálhat ilyet. Ugyanezen a véleményen volt a TASZ is (kattintson a Facebook-posztjukhoz).

Fel is tettük a kérdéseinket a rendőrségnek arról, hogy például arányosnak nevezhető-e egy intézkedés, amelyben a rendőrt a társainak kell lefogni, mit tehet egy demonstráló, ha egy beazonosíthatatlan ember tesz vele valami törvénytelent. És persze arról is, hogy mit szólnak ahhoz, hogy egyik kollégájuk azt mondja a videóban, hogy „leesett” az azonosítója.

Miközben erre várjuk a válaszokat, titokzatos egyenruhások látogatták meg azt a két, egymástól teljesen független, két külön kerületben lakó embert, akik a tüntetésen elöl mentek. Ők egészen szürreális jelenetről számoltak be: a folyosón kulcscsomóval bóklászó, a lakás falát végigsimító rendőr(nek kinéző ember)ről, walkie-talkiezásról, félrement lakásszámról, "Police" bemutatkozásról beszéltek, ráadásul egyiküknek a lakcíme - állítása szerint - elvileg semmilyen hivatalos iratban nem szerepel, szóval

valakik valami más úton jutottak hozzá ehhez az adathoz.

Természetesen ebben az ügyben is megkerestük a rendőrséget. Ők azt állítják, hogy nem tudnak semmiről. Közleményük szerint "a Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei ilyen intézkedést nem hajtottak végre, a demonstrációt követően magánlakásba nem mentek be,

a cikkben leírt intézkedésekről a Budapesti Rendőr-főkapitányság nem tud.

A helyzetnek egyelőre nincs feloldása. Nem állíthatjuk, hogy a rendőrség nem mond igazat, és az ő igazukat erősíti, hogy ők kettesével járnak. Simán lehet, hogy egy civil biztonsági cég embere volt, vagy valaki direkt rendőrnek akart kinézni. Minden forgatókönyv elég szokatlannak tűnik, és vitathatatlanul alkalmas arra, hogy elvegye az ember kedvét a további tiltakozástól.

Emlékezetes: a hatóságok a Norvég Alap elleni nyomozásnál is odatették magukat. Ott sem lehet azt mondani, hogy mondjuk egy civilszervezetet irányító nő elvezetése rendőrsorfal előtt törvénytelen lenne, de az biztos, hogy teljesen felesleges volt, viszont kiválóan alkalmas arra, hogy megüzenje: nem érdemes szívózni az állammal.

Frissítés: Lázár János miniszter a Kormányinfón - cikkünk megjelenése után - azt mondta, teljesen természetes, normális, rutinszerű, hogy civil ruhás rendőrök részt vesznek egy tüntetés biztosításában. Az pedig, hogy a konkrét eset jogszerű volt-e, az országos rendőrfőkapitány joga és kötelessége kivizsgálni.