Rendőrök vitték el a lakásáról a hétfő esti tüntetés egyik résztvevőjét

2017.04.11. 16:22 Módosítva: 2017.04.11. 18:34

Rendőrök vittek el kedd hajnalban egy férfit a lakásáról, aki hétfőn este a köztársasági elnöki hivatalnál tartott tüntetésen egy festékes palackot dobott az épület felé. A tüntetést azért tartották, mert Áder János aláírta a CEU helyzetét megnehezítő törvényt. A rendőrség azt közölte: a férfi azzal gyanúsítják, hogy bűncselekményt követett el a tüntetésen, ezért a lakására mentek és előállították. A rendőröket ő engedte be a lakásba. Az ügyészség szerint két embert hallgattak ki csoportosan és nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság, valamint műemlék megrongálásával elkövetett rongálás bűntettének megalapozott gyanújával. Egy embert még keresnek.

A 444.hu azt írta: a grúz Maria Koosh, aki az ENSZ mezőgazdasági szervezetének, az FAO-nak dolgozik Budapesten, és korábban a CEU-n diplomázott, magyar barátjával volt ott a hétfői tüntetésen. A grúz nő a 444.hu-nak azt mondta: magyar barátja is eldobott egy narancssárga festékkel megtöltött műanyag palackot a Sándor-palota irányába, de az épületet nem találta el, csak néhány feléjük futó rendőrt fröcskölt le a festék. A rendőrök már ott a helyszínen előállították barátja ismerősét, Gulyás Mártont, aki szintén festékes palackot dobott az épület felé.

A pár a tüntetés után hazament. Amikor a nő otthon hajnali egy órakor maga köré törülközőt csavarva kilépett a zuhanyzóból, hét rendőrrel találta magát szemben a lakásukban, írta a 444.hu. A rendőrök a barátja és az ő adatait is felvették, de semmilyen hivatalos papírt nem mutattak arról, miért léptek be a lakásukba. A rendőrök magukkal vitték magyar barátját. Azt mondták, várhatóan 4-5 óra múlva érhet haza, de több, mint 12 óra elteltével sem tud róla semmit.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kérdésünkre azt válaszolta: jelen esetben az történt, hogy egy bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható személyt a rendőrök a rendőrségről szóló törvény alapján előállítottak. 

A rendőrök csengettek az ajtón, amelyen beengedték őket. 

Az intézkedésre a rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. tv. 39. §-a alapján került sor. Kérdésünkre, hogy honnan tudták, hol lakik a tüntetésen részt vevő pár, a BRFK csak annyit válaszolt: " A nyomozók a beszerzett adatok alapján azonosították a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható személyt."

A Fővárosi Főügyészség az MTI-vel azt közölte: garázdasággal és rongálással gyanúsítja az ügyészség a Sándor-palotát festékkel dobálókat. Az ügyben két embert hallgatnak ki csoportosan és nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntettének, valamint műemlék megrongálásával elkövetett rongálás bűntettének megalapozott gyanújával.

Egy társukat még keresik. Azt tervezik, hogy gyorsított eljárásban állítják őket bíróság elé. Az ügy egyik gyanúsítottja a bűncselekményt próbára bocsátás próbaideje alatt, illetve más folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt követte el. Előzetes letartóztatásukra a Budapesti Nyomozó Ügyészség nem tesz indítványt.

A másik őrizetbe vett ember Gulyás Márton ellenzéki politikai aktivista. Őt hétfő éjszaka óta tartják fogva. Az őrizetbe vétel ideje maximum három nap lehet.  

Videó: Gulyás Mártont leteperik a rendőrök és beviszik a Sándor Palotába

Gulyás a hétfő esti spontán tüntetésen narancssárgára akarta festeni a Sándor-palota épületét, így akart tiltakozni az ellen, hogy Áder János aláírta a CEU működését ellehetetleníteni akaró törvény ellen.

Narancssárga festék az egyik rendőr kabátján a Sándor Palota előtti demonstráción.
Narancssárga festék az egyik rendőr kabátján a Sándor Palota előtti demonstráción.
Fotó: Szász Barna / Index

Kedd este fél 6-ra ezért tüntetést szerveznek a Belgrád rakpartra a Budapesti Nyomozó Ügyészség épülete elé. 

Korábban megírtuk, hogy a lex CEU elleni tüntetések néhány résztvevőjét azonosítatlan egyenruhások keresték fel. Egy külföldi CEU-s hallgatót az egyik tüntetés után egy egyenruhás igazoltatta a lakásán. Egy magyar szervező lakása közelében pedig egy furcsa egyenruhás tűnt fel a múlt hét keddi tüntetés reggelén. A Budapesti Rendőr-főkapitányság akkor azt közölte: a rendőrség nem tud ilyen intézkedésekről.