Friderika
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Hat külföldi egyetem működési engedélyét vonták vissza Magyarországon

2017.04.23. 11:54 Módosítva: 2017.04.23. 13:48

Mióta az Oktatási Hivatal (OH) tavaly megkezdte a Magyarországon működési engedéllyel rendelkező külföldi felsőoktatási intézmények működési engedélyének felülvizsgálatát, hat eljárásban született jogerős lezáró döntés. Mind a hat esetben visszavonják az engedélyt, közölte a hivatal.

Anglia Ruskin University
Anglia Ruskin University
  1. Webster University (Amerikai Egyesült Államok): Az intézmény Master of Business Administration képzést folytatott Magyarországon, ám a magyarországi képviselő, a Szent István Egyetem nyilatkozata szerint a képzést már több éve nem folytatják és a továbbiakban sem kívánják indítani, abban hallgató nem tanul. Ennek alapján az OH jogerősen visszavonta a működési engedélyt.
  2. University of Hertfordshire (Egyesült Királyság): Bachelor of Arts with Honours in Business Studies és Bachelor of Arts with Honours in Business Administration képzések folytatására kapott működési engedélyt. A Gábor Dénes Főiskola mint magyarországi képviselő közölte: az együttműködés 2015 márciusában megszűnt, a képzéseken hallgató már nem tanul. A hivatal jogerősen visszavonta a működési engedélyt.
  3. Anglia Ruskin University (Egyesült Királyság): Bachelor of Arts in Business Management képzést folytat Magyarországon. A magyarországi képviselő, a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) nyilatkozata szerint megállapodtak a külföldi intézménnyel, hogy a képzést kifutó rendszerben, 2017-ig megszüntetik. Ennek megfelelően az OH a működési engedélyt 2017. december 31-ével visszavonja, a határozat jogerős.
  4. Université Paris Ouest Nanterre la Défense  (Franciaország) : Ennek s zintén a BGE a magyarországi képviselője, amely az együttműködés megszüntetéséről nyilatkozott az eljárásban. A Management et gestion des enterprises képzésen nem tanul hallgató, így a hivatal jogerősen visszavonta a működési engedélyt.
  5. Middlesex University (Egyesült Királyság): Az intézmény magyarországi képviselője, a Budapesti Metropolitan Egyetem úgy nyilatkozott, hogy a két fél között létrejött együttműködés lejártakor a felek úgy döntöttek, hogy azt nem újítják meg, a Master of Arts Marketing Communications képzésen nincs hallgató. Az Oktatási Hivatal működési engedélyt visszavonó határozata jogerős.
  6. University of Wales (Egyesült Királyság): Az egyetem képviselője, a Facultas Nonprofit Kft. a külföldi intézmény jogutódjával az együttműködést 2014-ben felmondta. A működési engedélyt az OH visszavonta, a döntés jogerős.

A törvény értelmében a hivatalnak ötévente felül kell vizsgálnia Magyarország államilag elismert magyar felsőoktatási intézményeinek, illetve a Magyarországon működési engedéllyel rendelkező külföldi felsőoktatási intézmények működési engedélyét. A felülvizsgálati eljárásokat az OH 2016-ban kezdte meg. 

A felsőoktatási törvény módosítását a kormány azzal indokolta, hogy ezeket az intézményeket kiszűrjék, és egységesítsék a külföldi egyetemek magyarországi működését. Hamar kiderült azonban, hogy a törvény a CEU és a budapesti Közép-európai Egyetem együttműködésének ellehetetlenítését célozza.