Puzsér: Orbán egy felcsúti autókereskedő, aki át akar seftelni minket az Urálon

DSC 6036
2017.04.24. 19:04
  • Hétre szerveztek tüntetést a Facebookon civilek "a növekvő orosz befolyás ellen" az orosz követséghez
  • Óriási rendőri készültség volt a kezdettől fogva, az épülethez nem engedték oda a tüntetőket
  • A demonstráció elején párszáz tüntetőre jutott nagyjából 500 rendőr, aztán körülbelül 1000 tüntető gyűlt össze
  • Beszédet mondott Puzsér Róbert, Lányi András, egy orosz emberi jogi aktivista is
  • A tömeg a beszédek után átvonult a Fidesz-székház elé, majd az Oktogonra vonultak. Egy darabig akadályozták a közlekedést, de fél 11 után véget ért a tüntetés

Hihetetlen mennyiségű rendőr várakozott késő délután az orosz követség környékén, ahová tüntetést szervezett az Állítsuk meg Moszkvát! Facebook-csoport "a növekvő orosz befolyás ellen". Nagyjából 70 rendőrautó, 500 rendőr lehetett a környéken, az Andrássy út is le volt zárva a Hősök tere és a Körönd között úgy, hogy csak az átellenben lévő szervizút volt használható.

A tüntetést eredetileg a Bajza utcai követség elé szervezték, még múlt hétfőre. Azt azonban a rossz idő miatt elhalasztották, most hétfőre pedig a rendőrség már megtiltotta az épület előtti gyülekezést, úgyhogy csak a környéken gyűlhetnek össze a demonstrálók.

A tüntetés hivatalos kezdetekor, hétkor nagyjából 2-300 tüntetőre jutott 500 rendőr. A demonstráció elején hangszóróból szólt a zene, sok orosz nyelvű dal, valamint többször lejátszották Cseh Tamástól az Illegalitást. A beszédek kezdetén 500 körül lehettek.

Fél nyolckor a rendőrség elkezdte körbekordonozni a török követséget is, biztos ami biztos. A Fidesz Lendvai utcai székháza is a környéken van, a tüntetők oda is át akarnak menni. Ott tíz rendőr álldogált, de végig kétoldalt rendőrautók és -kisbuszok várakoztak.

A beszédek idejére nagyjából ezren gyűlhettek össze. A tüntetésen felszólaló Lányi András író-filozófus arról beszélt, hogy bevallja: már a 80-as években is a nyugat ügynöke volt. De 56-ban is diverzáns nyugati ügynökök robbantották ki a forradalmat, és harcoltak orosz tankok ellen. "Már akkor is voltak Schmidt Máriák, akik elmagyarázták, hogy akik demokráciát akarnak, azok Soros György világbirodalmát védik, és azt akarják, hogy az országot elárasszák a terrorista migránsok".

A beszédek közötti átkötésben a műsorvezető olyanokat mondott, hogy Orbán és Putyin takarodjatok, Budapest nem Moszkva, illetve, hogy azért nem engedik őket az épülethez, mert Putyin fél tőlük.

Puzsér Róbert arról beszélt, Brüsszel nem tetszik nekünk, van mit javítani rajta. De azt is látjuk, milyen Moszkva, és az sokkal kevésbé tetszik. "De ahhoz legalább semmi közünk", mondta. Nem Ukrajna és nem Szerbia vagyunk, tudjuk kik vagyunk, hiába szállja meg Oroszország százévente hazánkat, mondta.

Ebből a barátságból nem lehet jól kijönni. A lengyelek és a baltiak pontosan értik, jól látják ezt, mondta Puzsér.

Orbán viszont csak annyit lát, hogy ha hatalmát ma Orosz szuronyokra építi, ő is kaphat annyi időt, mint Kádár János. 

Erre a tömeg "nem hagyjuk" skandálással felelt.

"Orbán ezért felrúgja az ország ezeréves hagyományát, megtapossa 48 és 56 eszméjét, miközben pofátlanul szabadságharcosnak hazudja magát", mondta Puzsér. Orbánt aztán felcsúti autókereskedőnek nevezte, aki "át akar seftelni minket az Urálon".

A beszédek fél 9 után nem sokkal véget értek, utána elindultak a Fidesz-székház felé. A török követségnél meglátták a kordonokat, és úgy döntöttek, megállnak egy kicsit. A hangosbemondóban az egyik szervező megemlékezett Erdogan autoriter módszereiről is.

A Fidesz-székháznál meghallgatták Orbán 2007-es, Fidesz-születésnapon elmondott beszédét az orosz befolyásról - akkor még egész más kicsengéssel.

Orbán 2007-es beszédét hallgatták meg a tüntetők a Fidesz székházánál

Aztán elénekelték a Himnuszt, majd álldogáltak egy kicsit, néha skandálásba kezdtek, majd elcsendesedtek. Volt, aki a rendőröket szidta és becsmérelte hevesen, "öljétek a szar rendőrt!", ordította, mások csitítani próbálták a szidalmazókat. Aztán elindultak az Oktogonra, csakúgy, mint a korábbi kormányellenes tüntetéseken.

Az Oktogonon késő este nagyjából 80 ember táborozott le, és ott tüntetve akadályozták a forgalmat. Egy darabig ez ment, aztán késő este megindulhatott a közlekedés.

A megmozdulás a hetek óta tartó tüntetéssorozat újabb állomása. A legutóbbi szombat délután két órakor kezdődött: az a Magyar Kétfarkú Kutya Párt Illiberal Pride elnevezésű vicctüntetése volt, aminek a szlogenje a nem kormánypárti szervezők szerint: "Békemenet a kormányért és Oroszországért. És minden más ellen" volt. Akkor pár ezer ember vonult végig az Oktogontól a Blaha és Astoria érintésével az Erzsébet térre. A tüntetés abszurd humora annyira betett néhány kormánypárti "sajtóterméknek", hogy konkrétan elhallgatták az egészet.

Az orosz nagykövetség elé szervezett demonstráció szervezői a következőt írták az esemény Facebook-oldalán: „az elmúlt években aggasztóan növekedett az orosz befolyás Magyarországon. A magyar belügyekbe való orosz beavatkozás súlyos nemzetbiztonsági kockázatot hordoz magában. Nem leszünk Putyin trójai falova az Európai Unióban! Tiltakozunk Magyarország orosz mintára történő autoriter átrendezése ellen! Tiltakozunk a magyar belügyekbe való orosz beavatkozás ellen! Tiltakozunk az Európai Unió tudatos destabilizációja ellen! (...)"

A tüntetés miatt változik/változott néhány járat menetrendje. Részletek itt.  A demonstrálókat az orosz titkosszolgálat, az FSZB is megfigyelheti, erről itt írtunk.

Olyan ruszkizás kezdődött a hazai közéletben, amekkorára még nem volt példa. De hogy mennyit profitálhatnak ebből az ellenzéki pártok, és mennyire lehet veszélyes Orbánra, ha rásül az oroszbérenc bélyeg, azt ebben az elemzésünkben próbáljuk végigvenni.