Nyomoz a rendőrség a fideszes fórumon megrángatott 444-es újságíró ügyében

2017.05.08. 21:53

„Nyomozást indít a Budapesti Rendőr-főkapitányság Halász Júlia, a 444.hu újságírójának feljelentése alapján. A riportert állítása szerint csütörtökön Szabó László kerületi fideszes kabinetfőnök-helyettes kirángatta egy nemzeti konzultációs rendezvényről, elvette a telefonját, és képeket törölt ki róla. A rendőrség információs rendszer vagy adat megsértése gyanúja miatt ismeretlen tettessel szemben indít nyomozást. A Fidesz is feljelentést tett az újságíróval szemben rágalmazásért, azt, hogy ebben az ügyben indul-e eljárás, még nem tudni" - hangzott el az RTL Klub hétfő esti Híradójában.

70Phm4VCGVuUqedUs
Fotó: Halász Júlia / 444.hu

Pénteken mi is beszámoltunk a 444 cikke alapján arról, hogy a Fidesz egyik nyilvános fórumáról anyagot készítő újságírónak először azt tiltották meg, hogy felvételek készítsen, majd a fórum végén nem engedték vissza a terembe egy eszközéért. Sőt, az esemény egyik szervezője, Szabó László, az újbudai Fidesz tagja, az önkormányzat kabinetvezető-helyettese kicsavarta a 444 riporterének kezéből a telefont, elkezdte lökdösni, aztán megragadta a karját és kirángatta az épület elé. A lap feljelentést tett a rendőrségen.

A Fidesz fél nap után egy mindent tagadó, és támadó nyilatkozattal jelentkezett, és bejelentették, ők is feljelentést tesznek. "A 444.hu munkatársának állításai alaptalanok, és ezt a jelenlévők mellett a biztonsági kamerák felvételei is igazolják majd" – írta a kormánypárt. Az újbudai Fidesz rágalmazás miatt feljelentést tesz, szerintük a szervezők határozott fellépését akarja erőszakosnak beállítani a 444 szerkesztősége.

A 444.hu főszerkesztője erre azt írta: a Fidesz cinikus és arrogáns közleménye aljas vádaskodás, amely hazugsággal és provokációval vádolja a lap újságíróját. Uj Péter több kérdést is feltesz. A Fidesz illetve az érintett két miniszter stábja miért nem szólalt meg fél napon keresztül az ügyben? A szervezők miért nem adják ki azt a felvételt, amit a bántalmazás után ők készítettek, és amin látszik, hogy Halász Júlia segítséget kér? Miért nem adják ki a vágatlan felvételt, amit az iskola biztonsági kamerája rögzített?A helyszínen miért nem várta meg Szabó László, hogy megérkezzenek a rendőrök, miért tűnt el hirtelen?

Százak tüntettek a megrángatott újságíró mellett
Százak tüntettek a megrángatott újságíró mellett
Fotó: Bődey János

A megtámadott újságíró mellett vasárnaptöbb százan demonstráltak az újbudai Fidesz-iroda előtt, ahol beszédek is elhangoztak. A szervezők azt kérték, hogy mindenki hozza el a helyi és országos Fidesz vezetésnek az ügy kapcsán címzett (lehetőleg nem trágár, és nem agresszív üzeneteiket), és ragasszák fel ezeket a Fidesz XI. kerületi irodájára. A rövid demonstráció fél hat után nem sokkal véget ért, a jelenlévők sorba tették le üzeneteiket az iroda elé.