Tiltakozik a Fidesz Soros brüsszeli beszéde miatt

2017.06.02. 12:10 Módosítva: 2017.06.02. 12:39

Tűrhetetlennek tartja a Fidesz, hogy egy az Európai Bizottság által támogatott brüsszeli rendezvényen, egy uniós biztos jelenlétében Soros György is megszólalhat, és maffiaállamnak nevezheti az Európai Unió egyik tagját, Magyarországot - közölte Gulyás Gergely, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezető-helyettese pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Egyébiránt Soros György nem pont ezt mondta, hanem azt, hogy

csodálom a bátorságot, amivel a magyar emberek ellenállnak az Orbán-rezsim által fölépített maffiaállam megtévesztésének és korrupciójának. Lelkesít az energetikus válasz, amivel az európai intézmények reagáltak a Lengyelországból és Magyarországról jövő kihívásra. Úgy látom, hogy az Európai Unió lassan, de biztosan újjászületik.

Mint Gulyás elmondta, a Fidesz tiltakozik a brüsszeli testület már a formára sem adó magatartása ellen, és egyértelmű választ vár a bizottságtól, és a rendezvényen részt vevő biztostól, hogyan fordulhat ez elő.

"Hogyan kívánja a bizottság érvényesíteni az egyenlő mércét Magyarországgal szemben, ha ilyen tűrhetetlen megnyilatkozásoknak ad teret?" - kérdezte. A fideszes politikus szerint Soros György olyan politikát akar felépíteni és brüsszeli támogatással érvényesíteni, amelynek célja migrációügyben a magyar kormányzati álláspont megváltoztatása, hogy Magyarország se legyen akadálya az EU migránsbarát politikájának.

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője csütörtökön azt közölte, hogy szerinte Soros nyíltan hadat üzent a magyar kormánynak, és levélben kéri az Európai Bizottságot, hozza nyilvánosságra, mi hangzott el a bevándorláspolitikával foglalkozó uniós biztos és Soros György csütörtöki találkozóján.

Gulyás közölte azt is, hogy Botka László MSZP-s miniszterelnök-jelölt is Brüsszelben tárgyalt, és azzal a Frans Timmermans európai bizottsági alelnökkel, valamint Gianni Pittella szociáldemokrata frakcióvezetővel találkozott, akik többször elmondták, hogy nem akarnak kerítést látni a magyar határon, a migránsok befogadásával kapcsolatban pedig többször ultimátumot adtak Magyarországnak. Gulyás szerint joggal lehet következtetni arra, hogy ha Botka László kormánya vezetné Magyarországot, akkor elfogadná a kötelező kvótákat.

Hogy Botka László pontosan kivel és miről is tárgyalt Brüsszelben, arról itt olvashat: