Lebutítja a plakáttörvényt a Fidesz, hogy ne kelljen kétharmad

2017.06.22. 20:06 Módosítva: 2017.06.22. 21:19

Feles tervezettel fut neki újra a plakáttörvény elfogadásának a kormány - derül ki a HírTV friss információjából. A pártok az előző üzleti évi, a 2016-os listaáron hirdethetnek, kedvezményt közbeszerzési eljárással lehet elérni, a renitenseknek plakátonként 150 000 forintos bírságot helyeznek kilátásba.

A HírTV megszerezte azt a kormánypárti javaslatot, ami péntek reggel kerül a törvényalkotási bizottság asztalára. A portál szerint erre azért van szükség, mert a Fidesz–KDNP nem tudja biztosítani a rendkívüli ülésen sem a kétharmados támogatást az eredeti plakáttörvényhez.

tv11
tv12
tv13

Az új, feles támogatást igénylő javaslat szerint egy párt csak az előző év listaárain hirdethet, kedvezményeket csak közbeszerzéssel lehetne kapni, hatóság ellenőrzi majd a plakátokat, és amelyik párt megszegi a törvényt, komoly pénzbírságot kaphat. Viszont az olyan szatellitszervezetekre, mint a CÖF, nem vonatkozik a Fidesz–KDNP javaslata.

A Fidesz által kezdeményezett plakáttörvény kétharmados részei elbuktak, Áder János pedig visszaküldte a parlamentnek az elfogadott részeket. Kósa Lajost, a Fidesz frakcióvezetője kezdeményezte a rendkívüli ülés összehívását a plakáttörvénnyel kapcsolatban, ennek a célja, hogy ezt a törvényt "valamilyen módon lezárjuk" - mondta Kósa egy hete az M1-nek.

Orbán Viktor csütörtökön Brüsszelben azt nyilatkozta, hogy nem vesz részt az ülésen. "Ez a pártokra tartozó ügy, a frakciókon keresztül terjesztik elő. Ha a kormány terjesztette volna elő, akkor azt gondolom, hogy otthon kellene lennem. Az ilyen pártfinanszírozási korrupciós botrányokat, mint amiktől most szenvedünk, föl kell számolni, és akkor lehet fölszámolni, ha egyértelmű törvények vannak" – mondta.  • Tippek
  • Biztosítás